Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
blado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 10 razy

Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Post autor: blado »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.


Ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7\right\}}\) losujemy trzy razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) \(\displaystyle{ A}\) - suma wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą.
b) \(\displaystyle{ B}\) - iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Post autor: Errichto »

b) policz prawd. na zd. przeciwne - iloczyn będzie nieparzysty
blado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 10 razy

Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Post autor: blado »

Dziękuję, podpunkt b) oczywiście zrobiony, prosiłabym o wskazówki odnośnie pierwszego podpunktu.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Post autor: Errichto »

Najlepiej będzie rozbić na przypadki:
- parzysta i 2 nieparzyste
- 3 parzyste
blado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 10 razy

Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Post autor: blado »

Czy powinnam tutaj założyć, że liczy się kolejność liczb? (Tzn. czy np. wylosowanie '2 4 6' i '6 2 4' jest jedną sytuacją?)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Określenie sumy i iloczynu wylosowanych liczb

Post autor: Errichto »

To zależy od tego, jaką omegę przyjęłaś. Jeśli \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) to kolejność jest nieistotna - ABC i ACB liczy się jako jeden. Jeśli \(\displaystyle{ |\Omega|=7 \cdot 6 \cdot 5}\) to kolejność się liczy.
Ja polecam to pierwsze.
ODPOWIEDZ