Ciągi prawdopodobieństwo - pytanie merytoryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Ciągi prawdopodobieństwo - pytanie merytoryczne

Post autor: djlinux »

Ze zbioru \(\displaystyle{ Z = \left\{ 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8,9\right\}}\) losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę 3-cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy liczbę większą od 443.

Moje rozwiązanie :
\(\displaystyle{ \overline {\overline {\Omega} } = 9 * 9 * 8}\)
Z kolei wg. autorów tego zadania (Operon) \(\displaystyle{ \overline {\overline {\Omega} } = 10 * 9 * 8}\)
Sprzyjające są ok: \(\displaystyle{ \overline {\overline {A}} = 1 * 5 * 8 + 5 * 9 * 8}\)

Stąd też proszę was o rozważenie moich wątpliwości, skoro z tych cyfr układamy liczbę 3 cyfrową to chyba ta liczba nie może zaczynać się od zera np. 042 ? Jak by to wyglądało na maturze?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, o 16:02 przez djlinux, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Ciągi prawdopodobieństwo - pytanie merytoryczne

Post autor: Errichto »

Twoja omega jest OK, podręcznikowa zła.
ODPOWIEDZ