Zmienna losowa X ma rozklad o gestoci prawdopodobienstwa
f(x) \(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ dla\ x <-1 \\ 2/5*|x|\ dla\ x \in [-1;2]\\0 \dla\ x>2 \end{cases}}\)
oblicz \(\displaystyle{ P(x>3)}\); \(\displaystyle{ P(-1/2\le x<1)}\); \(\displaystyle{ P(x=0)}\)
(sory za jakos ale slabo ogarniam latexa ; /)
\(\displaystyle{ P(x>3)}\) to mam obliczyc wszystkie calki i je dodac az do 3? jak tak zrobilem to wyszlo jeden a w odpowiedziach jest inny wynik... jak z takim czyms sie uporac i z jakiego wzoru skorzystac?
Zmienna losowa ciagla.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
Zmienna losowa ciagla.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, o 19:23 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Zmienna losowa ciagla.
Ogólnie masz \(\displaystyle{ P(X>t)= \int_{t}^{+\infty} f(x) \mbox{d}x}\).
Zwróć uwagę na to jak wygląda gęstość na odpowiednich przedziałąch np. \(\displaystyle{ f(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ x>3}\)
Zwróć uwagę na to jak wygląda gęstość na odpowiednich przedziałąch np. \(\displaystyle{ f(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ x>3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
Zmienna losowa ciagla.
Mogl bys pokazac z jakiej calki mam liczyc 2 przylad bo z tego co zapisales dla drugiego przykladu wychodzi mi nieskonczonosc...
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{\infty} 2/5*x dx - \int\limits_{-0,5}^{\infty}-2/5*x dx}\) z pierwszego juz wychodzi nieskonczonosc wiec nie ma co dalej liczyc...
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{\infty} 2/5*x dx - \int\limits_{-0,5}^{\infty}-2/5*x dx}\) z pierwszego juz wychodzi nieskonczonosc wiec nie ma co dalej liczyc...
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, o 19:23 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Zmienna losowa ciagla.
Z tego wzoru wynika, że masz do policzenia całkę \(\displaystyle{ \int_{-\frac{1}{2}}^{1} f(x) \mbox{d}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
Zmienna losowa ciagla.
a dla \(\displaystyle{ P(x=0)}\) bedzie zero bo prawdopodobienstwo dla punktu rowna sie zero?
Dzieki za pomoc i pozdrawiam
Dzieki za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, o 19:24 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Zmienna losowa ciagla.
Tak, bo rozkład jest ciągły ( w sumie nawet absolutnie ciągły wzgledem miary Lebesgue'a).