Liczby rzeczywiste x i y wybieramy losowo z przedziału [0,4]. Obliczyć:
a) prawdopodobieństwo,że \(\displaystyle{ x^{2} \le y}\) \(\displaystyle{ \le}\) 2,
b) prawdopodobieństwo,że ich iloczyn nie przekracza 1.
Dzięki za pomoc.
wybieramy liczby rzeczywiste z przedziału
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
wybieramy liczby rzeczywiste z przedziału
Proponuję geometrycznie podejść.
W układzie współrzędnych narysuj:
1. Kwadrat \(\displaystyle{ \left[ 0,\right 4] \times \left[ 0,\right 4]}\)
2. Parabolę \(\displaystyle{ y=x^{2}}\)
3. Prostą \(\displaystyle{ y=2}\)
Iloraz pola odpowiedniego obszaru do pola kwadratu jest szukanym prawdopodobieństwem. Całkę będziesz miał do policzenia.
Co do b), analogicznie rozumuj. Jakaś hiperbola się tam pojawi.
W układzie współrzędnych narysuj:
1. Kwadrat \(\displaystyle{ \left[ 0,\right 4] \times \left[ 0,\right 4]}\)
2. Parabolę \(\displaystyle{ y=x^{2}}\)
3. Prostą \(\displaystyle{ y=2}\)
Iloraz pola odpowiedniego obszaru do pola kwadratu jest szukanym prawdopodobieństwem. Całkę będziesz miał do policzenia.
Co do b), analogicznie rozumuj. Jakaś hiperbola się tam pojawi.