zestawy egzaminacyjne
zestawy egzaminacyjne
Spośród 25 zestawów egzaminacyjnych student zna odpowiedź na 11, losuje 4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odpowie na co najmniej 3 ?
niestety nie wiem jak zrobić
niestety nie wiem jak zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
zestawy egzaminacyjne
a1,a2,a3...,a24,a25 to jego zestawy, przypuśćmy, że umie odpowiedzieć na a1,a2,a3...a11.
1.)Ile jest różnych możliwosci wybrania w ogóle ZBIORU zrobionego z [4 zestawów]?
2.)Ile jest różnych możliwości wybrania ZBIORU zrobionego z trzech zestawów spośród zestawów a1,a2,...a11 i jednego zestawu spośród pozostałych?
3.)Ile jest różnych możliwości wybrania ZBIORU zrobionego z 4 zestawów spośród a1,a2...a11?
Wynik to iloraz sumy 2.) i 3.) przez 1.)
1.)Ile jest różnych możliwosci wybrania w ogóle ZBIORU zrobionego z [4 zestawów]?
2.)Ile jest różnych możliwości wybrania ZBIORU zrobionego z trzech zestawów spośród zestawów a1,a2,...a11 i jednego zestawu spośród pozostałych?
3.)Ile jest różnych możliwości wybrania ZBIORU zrobionego z 4 zestawów spośród a1,a2...a11?
Wynik to iloraz sumy 2.) i 3.) przez 1.)
zestawy egzaminacyjne
\(\displaystyle{ \frac{{11 \choose 3}{14 \choose 1}*{11 \choose 4}}{{25 \choose 4}}}\)
dlaczego mnożymy to przez \(\displaystyle{ {11 \choose 4}}\)
dlaczego mnożymy to przez \(\displaystyle{ {11 \choose 4}}\)
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
zestawy egzaminacyjne
Szansa na orła to \(\displaystyle{ \frac 12}\), szansa na reszkę to \(\displaystyle{ \frac 12}\).
Szansa na orła lub reszkę to \(\displaystyle{ \frac 12 \cdot \frac 12 = \frac 14}\) ?
Ja bym powiedział, że gdy mamy "lub" (i są rozłączne) to trzeba dać sumę, tzn. \(\displaystyle{ \frac 12 + \frac 12 =1}\).
Analogicznie u Cb - prawd. na 4 pytania, które zna + prawd. na to, że 3 zna i jednego nie zna.
Czyli u Cb prawie dobrze, ale przydałoby się dodawane zamiast mnożenie.
Szansa na orła lub reszkę to \(\displaystyle{ \frac 12 \cdot \frac 12 = \frac 14}\) ?
Ja bym powiedział, że gdy mamy "lub" (i są rozłączne) to trzeba dać sumę, tzn. \(\displaystyle{ \frac 12 + \frac 12 =1}\).
Analogicznie u Cb - prawd. na 4 pytania, które zna + prawd. na to, że 3 zna i jednego nie zna.
Czyli u Cb prawie dobrze, ale przydałoby się dodawane zamiast mnożenie.