układy scalone

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

układy scalone

Post autor: ANaJot »

W partii 200 układów scalonych 10 sztuk jest wadliwych. Wybieramy losowo 4 sztuki. Ile
wynosi prawdopodobieństwo, że co najmniej 3 sztuki są nie wadliwe ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

układy scalone

Post autor: »

Wskazówka: policz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.

Q.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

układy scalone

Post autor: Errichto »

, skąd taki pomysł? Może i symbol Newtona będzie się szybciej liczyć, ale więcej pisania i to takie trochę bezcelowe - zd. przeciwne się rozpatruje tylko jeśli znacznie skróci to zapis / czas liczenia.
ANaJot, schemat Bernoulliego i albo [prawd. na dokładnie 3]+[prawd. na dokładnie 4] albo tak jak radzi.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

układy scalone

Post autor: »

Rzeczywiście, źle przeczytałem treść - moja rada byłaby dobra, gdyby było "co najwyżej".

Q.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

układy scalone

Post autor: ANaJot »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={200 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={190 \choose 3}}\) dobrze ?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

układy scalone

Post autor: Errichto »

Omega OK.
Ale moc A tak trochę nie wiadomo skąd. Wybieramy 4 z 10 albo 3 z 10 i 1 z 190.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

układy scalone

Post autor: ANaJot »

\(\displaystyle{ \overline{\overline A}={10 \choose 3}+{190 \choose 1}}\) ?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

układy scalone

Post autor: Errichto »

Wybieramy 4 z 10 albo 3 z 10 i 1 z 190.
albo = dodawanie
i = mnożenie
A u Cb wyboru 4 z 10 w ogóle nie ma.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

układy scalone

Post autor: ANaJot »

a nie : Wybieramy 4 z 10 albo 1 z 10 i 3 z 190. ??
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

układy scalone

Post autor: Errichto »

A ile wadliwych chcesz mieć? 4 albo 3 czy 4 albo 1?
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

układy scalone

Post autor: ANaJot »

\(\displaystyle{ \overline{\overline A}={10 \choose 1}\cdot{190 \choose 3}+{10 \choose 4}}\)
dobrze ??
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

układy scalone

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ \overline{\overline A}={10 \choose 3}\cdot{190 \choose 1}+{10 \choose 4}}\)
3 z 10 a nie 3 ze 190
ODPOWIEDZ