3 zadania z kombinatoryki, jedno bayes
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
3 zadania z kombinatoryki, jedno bayes
1. Rzucamy dwa razy kostką. Jakie jest prawdopodobnieństwo otrzymania 4,5 lub 6 oczek za pierwszm razem i 1,2,3 lub 4 oczek za drugim rzutem? Proszę znaleźć rozwiązanie dwoma metodami.
2. Rzucamy dwukrotnie dwiema kostkami. Znajdź prawdopodobieństwo nie otrzymania sumy oczek 7 lub 11 w żadnym z rzutów.
3. Badania wykazały, że pewnien rodzaj wirusa jest obecny w populacji ludzi w następujących proporcjach:
99,1 jest zakażonych
0,9 nie
Pewna firma proponuje test, który jest skuteczny w 99,8% jeżeli osoba jest zakażona. Test jest negatywny w 99,6% jeżeli osoba nie posiada wirusa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba nie posiada wirusa, jeżeli test dał negatywny wynik??
moje wyniki, czy choc jeden sie zgadza ?
1) \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{20}{36}}\)
3) 0.81
2. Rzucamy dwukrotnie dwiema kostkami. Znajdź prawdopodobieństwo nie otrzymania sumy oczek 7 lub 11 w żadnym z rzutów.
3. Badania wykazały, że pewnien rodzaj wirusa jest obecny w populacji ludzi w następujących proporcjach:
99,1 jest zakażonych
0,9 nie
Pewna firma proponuje test, który jest skuteczny w 99,8% jeżeli osoba jest zakażona. Test jest negatywny w 99,6% jeżeli osoba nie posiada wirusa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba nie posiada wirusa, jeżeli test dał negatywny wynik??
moje wyniki, czy choc jeden sie zgadza ?
1) \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{20}{36}}\)
3) 0.81
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
3 zadania z kombinatoryki, jedno bayes
ok, dzieki
tylko w sensie jedno jest ok, reszta zle ?
jedno jest ok, reszte nie sprawdzales ?
ktore jest ok ?
tylko w sensie jedno jest ok, reszta zle ?
jedno jest ok, reszte nie sprawdzales ?
ktore jest ok ?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
3 zadania z kombinatoryki, jedno bayes
1) Zgadza się.
2) Chyba dodałeś coś zamiast pomnożyć? Przedstaw obliczenia.
3) Mi wychodzi ponad 0.99 ale obliczenia robione na szybkiego. Zaraz zweryfikuję.-- 4 kwi 2011, o 17:37 --3) Jednak OK.
Tzn. dokładniej wychodzi \(\displaystyle{ 0.82}\) ale chyba kwestia trochę złego zaokrąglenia?
Ale 2) masz źle.
2) Chyba dodałeś coś zamiast pomnożyć? Przedstaw obliczenia.
3) Mi wychodzi ponad 0.99 ale obliczenia robione na szybkiego. Zaraz zweryfikuję.-- 4 kwi 2011, o 17:37 --3) Jednak OK.
Tzn. dokładniej wychodzi \(\displaystyle{ 0.82}\) ale chyba kwestia trochę złego zaokrąglenia?
Ale 2) masz źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
3 zadania z kombinatoryki, jedno bayes
2)
A - otrzymanie sumy 7 w jednym rzucie (dwoma kostkami)
6 zdarzen sprzyja takiej sumie - \(\displaystyle{ \frac{6}{36} * 2}\) - bo rzucamy dwa razy
B - otrzymanie sumy 11 w jednym rzucie dwoma kostkami
2 zdarzenia sprzyjaja - - \(\displaystyle{ \frac{2}{36} * 2}\) - bo rzucamy dwa razy
i na koniec dodaje - \(\displaystyle{ \frac{16}{36}}\)
i odejmuje to od jedynki
3)
0,081892929 - zle zaokraglilem
A - otrzymanie sumy 7 w jednym rzucie (dwoma kostkami)
6 zdarzen sprzyja takiej sumie - \(\displaystyle{ \frac{6}{36} * 2}\) - bo rzucamy dwa razy
B - otrzymanie sumy 11 w jednym rzucie dwoma kostkami
2 zdarzenia sprzyjaja - - \(\displaystyle{ \frac{2}{36} * 2}\) - bo rzucamy dwa razy
i na koniec dodaje - \(\displaystyle{ \frac{16}{36}}\)
i odejmuje to od jedynki
3)
0,081892929 - zle zaokraglilem
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
3 zadania z kombinatoryki, jedno bayes
A gdybyś miał 100 rzutów to byś pomnożył przez 100? Wyszłoby Ci prawd. większe od 1 albo mniejsze od 0?
Przykro mi, niepoprawnie.
Przykro mi, niepoprawnie.
Ukryta treść: