Bardzo prosze o pomoc w rozwiacaniu tego zadania:
Z urny w ktorej znajduja sie 4 kule czarne i 3 niebieskie losujemy dwa razy po jednej kuli. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia:
A: za pierwszym razem wylosowano kule czarna za drugim niebieska
B: wylosowano kule o roznych kolorach
Prawdopodobienstwo- kule w urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kolokia
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kolokia
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Prawdopodobienstwo- kule w urnie
A) Prawd. na wylosowanie czarnej (jako pierwszej) to ... Prawd. na niebieską potem to \(\displaystyle{ \frac 36}\). Trzeba te 2 liczby pomnożyć.
B) Dodaj prawd. na czarną+niebieską do prawd. na niebieską+czarną albo za moc omegi weź ilość podzbiorów 2-elementowych zbioru 7-elementowego, a za moc A weź \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}}\) (wiesz czemu?).
B) Dodaj prawd. na czarną+niebieską do prawd. na niebieską+czarną albo za moc omegi weź ilość podzbiorów 2-elementowych zbioru 7-elementowego, a za moc A weź \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}}\) (wiesz czemu?).