W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
Zad 1
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone. Z pudełka losujemy dwa razy bez zwracania po jednym klocku. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosujemy:
a) dwa klocki zielone
b) klocki różnych kolorów
Zad 2
W koszyku umieszczono 36 owoców. Gruszek było dwa razy więcej niż jabłek, a śliwek o cztery mniej niż gruszek. Z koszyka wyjęto losowo jeden z owoców. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-wyjęto śliwkę
B-wyjętym owocem nie jest jabłko
C-wyjęto jabłko lub śliwkę
Zad 3
Doświadczenie losowe polega na rzucie dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
A-suma wyrzuconych oczek jest równa 8
B-iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12?
Zad 4
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-w każdym rzucie liczba wyrzuconych oczek jest większa niż numer rzutu
B-na każdej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek
Ile zdarzeń elementarnych sprzyja zdarzeniu A iloczyn B?
Zad 5
Bartek ma dwa pudełka z samochodzikami. W pierwszym pudełku znajdują się 3 samochodziki zielone, 4 czerwone i 2 srebrne. W drugim pudełku znajdują się 2 samochodziki zielone, 3 czerwone i 5 srebrnych. Z każdego pudełka Bartek wyjmuje losowo po jednym samochodziku. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch samochodzików w takim samym kolorze.
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone. Z pudełka losujemy dwa razy bez zwracania po jednym klocku. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosujemy:
a) dwa klocki zielone
b) klocki różnych kolorów
Zad 2
W koszyku umieszczono 36 owoców. Gruszek było dwa razy więcej niż jabłek, a śliwek o cztery mniej niż gruszek. Z koszyka wyjęto losowo jeden z owoców. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-wyjęto śliwkę
B-wyjętym owocem nie jest jabłko
C-wyjęto jabłko lub śliwkę
Zad 3
Doświadczenie losowe polega na rzucie dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
A-suma wyrzuconych oczek jest równa 8
B-iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12?
Zad 4
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-w każdym rzucie liczba wyrzuconych oczek jest większa niż numer rzutu
B-na każdej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek
Ile zdarzeń elementarnych sprzyja zdarzeniu A iloczyn B?
Zad 5
Bartek ma dwa pudełka z samochodzikami. W pierwszym pudełku znajdują się 3 samochodziki zielone, 4 czerwone i 2 srebrne. W drugim pudełku znajdują się 2 samochodziki zielone, 3 czerwone i 5 srebrnych. Z każdego pudełka Bartek wyjmuje losowo po jednym samochodziku. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch samochodzików w takim samym kolorze.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
1 zestaw zadań Ci łopatologicznie wyjaśniłem. Wszystko, krok po kroku.
Teraz zrób sam i wrzuć tutaj już wyniki, ew. z obliczeniami. Sprawdzę (ew. ktoś tam sprawdzi).
Teraz zrób sam i wrzuć tutaj już wyniki, ew. z obliczeniami. Sprawdzę (ew. ktoś tam sprawdzi).
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
Zad 3
Ω= 6^2= 36 A={(2,6), (3,5) (4,4),(5,3) (6,2)} A= 5
P(A)=5/36
B= { (2,6) (6,2), (3,4), (4,3)} B = 4
P(B)=4/36
P(A) > P(B)
chyba dobrze?
Ω= 6^2= 36 A={(2,6), (3,5) (4,4),(5,3) (6,2)} A= 5
P(A)=5/36
B= { (2,6) (6,2), (3,4), (4,3)} B = 4
P(B)=4/36
P(A) > P(B)
chyba dobrze?
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
Zad 1
a) 3/8 *2/7 = 6/56
b) 5/8* 3/7 + 3/8*5/7 = 30/56
Zrobiłem to z pomocą drzewka
a) 3/8 *2/7 = 6/56
b) 5/8* 3/7 + 3/8*5/7 = 30/56
Zrobiłem to z pomocą drzewka
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
Zad 2
x- jabłka 8
2x - gruszki 16
2x-4 śliwki 12
x+2x+2x-4=36
x=8
P(A)=8/36=2/9
P(B)=16/36*12/36=4/9*1/3=4/27
P(C)=2/9*1/3=2/27
dobrze?
x- jabłka 8
2x - gruszki 16
2x-4 śliwki 12
x+2x+2x-4=36
x=8
P(A)=8/36=2/9
P(B)=16/36*12/36=4/9*1/3=4/27
P(C)=2/9*1/3=2/27
dobrze?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{12}{36}\\P(B)= \frac{12+16}{36}\\P(C)= \frac{8+12}{36}}\)
Na ogół "lub" oznacza dodawanie. "i" to mnożenie. Uwaga! Nie zawsze! (jeśli chcesz wiedzieć kiedy to poczytaj o zd. zależnych)
Na ogół "lub" oznacza dodawanie. "i" to mnożenie. Uwaga! Nie zawsze! (jeśli chcesz wiedzieć kiedy to poczytaj o zd. zależnych)
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
Ok
-- 3 kwi 2011, o 20:45 --
Omega 6^3=216
a)
A= 12
P(A)=12/216=1/6
b)
B=9
P(B)=9/216=1/24
Nie wiem czy to dobrze i jak wyznaczyc A iloczyn B?
-- 3 kwi 2011, o 20:48 --
1/6 *1/24 = 1/144 to będzie A iloczyn B ?-- 3 kwi 2011, o 21:04 --Czy może to będzie tak:
A=5*4*3=60
P(A)=60/216=5/18
B=3*3*3=27
P(B)=27/216=1/8
P(A iloczyn B)=5/18*1/8=5/144???
-- 3 kwi 2011, o 20:45 --
Omega 6^3=216
a)
A= 12
P(A)=12/216=1/6
b)
B=9
P(B)=9/216=1/24
Nie wiem czy to dobrze i jak wyznaczyc A iloczyn B?
-- 3 kwi 2011, o 20:48 --
1/6 *1/24 = 1/144 to będzie A iloczyn B ?-- 3 kwi 2011, o 21:04 --Czy może to będzie tak:
A=5*4*3=60
P(A)=60/216=5/18
B=3*3*3=27
P(B)=27/216=1/8
P(A iloczyn B)=5/18*1/8=5/144???
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
a)
1. rzut to 2/3/4/5/6 - 5 możliwości.
2. rzut - 4 możliwości; 3. rzut - 3 możliwości
Razem \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3}\)
b) nieparzystych ścianek jest 3. 3 rzuty czyli \(\displaystyle{ 3^3}\).
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - zinterpretuj to z zadania. Nieparzyste i większe niż nr rzutu:
1. rzut - 3/5 - 2 możliwości
2. rzut - 3/5 - 2 możliwości
3. rzut - 5 - 1 możliwość
Razem \(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot 1=4}\)
1. rzut to 2/3/4/5/6 - 5 możliwości.
2. rzut - 4 możliwości; 3. rzut - 3 możliwości
Razem \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3}\)
b) nieparzystych ścianek jest 3. 3 rzuty czyli \(\displaystyle{ 3^3}\).
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - zinterpretuj to z zadania. Nieparzyste i większe niż nr rzutu:
1. rzut - 3/5 - 2 możliwości
2. rzut - 3/5 - 2 możliwości
3. rzut - 5 - 1 możliwość
Razem \(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot 1=4}\)
W pudełku jest 8 klocków: 5 czerwonych i 3 zielone
Zad 5
omega 9*10=90
A=3*2+4*3+2*5=28
P(A)=28/90=14/45
omega 9*10=90
A=3*2+4*3+2*5=28
P(A)=28/90=14/45