Różne kolory kul z urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dovv90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 153 razy

Różne kolory kul z urny

Post autor: Dovv90 »

Witam, mam takie zadanko:
Z urny, w której jest 5 kul czerwonych i 7 czarnych wyjęty dwa razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wyjęto kule w różnych kolorach.
Czy to będzie:
\(\displaystyle{ \frac{5}{12} * \frac{7}{11}}\)?
Czy \(\displaystyle{ \frac{5}{12} * \frac{7}{11} + \frac{7}{12} * \frac{5}{11}}\) ?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Różne kolory kul z urny

Post autor: Errichto »

To drugie.
ODPOWIEDZ