Dołożenie kul do urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Dołożenie kul do urny

Post autor: R33 »

W urnie znajdują się 3 kule białe i 2 kule czarne. Ile co najmniej należy dołożyć kul białych, aby przy losowaniu dwóch kul prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych wzrosło ponad dwa razy?

Można to obliczyć takim równaniem:
\(\displaystyle{ \frac{C^{2}_{n+3}}{C^{2}_{5+n}} > 2 \cdot \frac{C^{2}_{3}}{C^{2}_{5}}}\)
?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Dołożenie kul do urny

Post autor: mateuszek89 »

Losujemy bez zwracania tak?
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Dołożenie kul do urny

Post autor: R33 »

No nic nie jest napisane w zadaniu.
ODPOWIEDZ