rzucamy dwiema symetrycznymi monetami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aannaojj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2011, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

rzucamy dwiema symetrycznymi monetami.

Post autor: aannaojj »

rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdp. Ze wyrzucimy co najmniej jedenj resszki.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

rzucamy dwiema symetrycznymi monetami.

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ \Omega=(\{o,o\},\{o,r\},\{r,o\},\{r,r\})}\)
Policz ile zd. daje co najmniej 1 reszkę.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rzucamy dwiema symetrycznymi monetami.

Post autor: norwimaj »

Errichto pisze:\(\displaystyle{ \Omega=(\{o,o\},\{o,r\},\{r,o\},\{r,r\})}\)
Policz ile zd. daje co najmniej 1 reszkę.
Stosujesz niestandardową notację. Zwykle zbiory oznacza się wąsami \(\displaystyle{ \{\;\}}\) a ciągi w nawiasach okrągłych \(\displaystyle{ (\;)}\).

Czyli
\(\displaystyle{ \Omega=\{(o,o),(o,r),(r,o),(r,r)\}}\).

Oczywiście to jest kwestia umowy, ale takie oznaczenia się w matematyce przyjęły i nie ma powodu żeby to zmieniać.
ODPOWIEDZ