Rzucamy dwiema kostkami do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Rzucamy dwiema kostkami do gry

Post autor: ANaJot »

Rzucamy dwiema kostkami do gry. Zdarzenie A polega na tym, że suma wyrzuconych oczek wynosi 7. Zdarzenie B na tym, że na obu jednocześnie wypadło co najmniej 3. Opisz zdarzenie A ∩ B.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rzucamy dwiema kostkami do gry

Post autor: pyzol »

No to znaczy, że suma oczek wyniosła 7 i na każdej z kości wypadło co najmniej 3. Oczywiście można to wypisać bo mamy tylko dwie możliwości.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Rzucamy dwiema kostkami do gry

Post autor: ANaJot »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=36}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=35}\) ?
A ∩ B = {(1,6);(6,1);(5,2);(2,5);(3,4);(4,3)}
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Rzucamy dwiema kostkami do gry

Post autor: Errichto »

Mylisz "na obu co najmniej 3" z "suma co najmniej 3"
suma co najmniej trzy - zgadzałoby się z Twoim wynikiem 35
na obu co najmniej trzy - (3,3),(3,4),...-- 6 kwi 2011, o 21:59 --I właśnie przez to mylenie pojęć jest też źle policzone \(\displaystyle{ A \cap B}\)
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Rzucamy dwiema kostkami do gry

Post autor: ANaJot »

na obu co najmniej trzy:(3,3),(3,4),(3,5),(3,6),(3,2),(3,1)
\(\displaystyle{ A \cap B=(3,3),(3,4)}\)?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rzucamy dwiema kostkami do gry

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ B=(3,3),(3,4),(3,5),(3,6),(4,3),(4,4),...}\)
Na każdej kostce ma być co najmniej 3 oczka.
Wypisywanie to strata czasu, wyszukaj w zbiorze A takie możliwości. To tylko:
\(\displaystyle{ (3,4),(4,3)}\) inne nie pasują.
ODPOWIEDZ