rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
rozkład normalny
Treść:
Zmienna losowa X podlega rozkładowi N(3,5). Obliczyć P(/x-1/>1)
Czyli P(2<x<0) = P(2<x) +P(0<x) ===> 1-\(\displaystyle{ \frac{2-3}{5}}\)+\(\displaystyle{ \frac{-3}{5}}\)
czyli 1,2 +(-0,6)??? gdzie robie blad bo wynik jest inny?
Może ktos wie co zrobic z ta wartościa bezwgledna?
Zmienna losowa X podlega rozkładowi N(3,5). Obliczyć P(/x-1/>1)
Czyli P(2<x<0) = P(2<x) +P(0<x) ===> 1-\(\displaystyle{ \frac{2-3}{5}}\)+\(\displaystyle{ \frac{-3}{5}}\)
czyli 1,2 +(-0,6)??? gdzie robie blad bo wynik jest inny?
Może ktos wie co zrobic z ta wartościa bezwgledna?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
rozkład normalny
Robisz kilka błedów . Najlepiej gdybyś dokonał standaryzacji zmiennej losowej X w pierwszej kolejności.buchra pisze:Treść:
Zmienna losowa X podlega rozkładowi N(3,5). Obliczyć P(/x-1/>1)
Czyli P(2<x<0) = P(2<x) +P(0<x) ===> 1-\(\displaystyle{ \frac{2-3}{5}}\)+\(\displaystyle{ \frac{-3}{5}}\)
czyli 1,2 +(-0,6)??? gdzie robie blad bo wynik jest inny?
Może ktos wie co zrobic z ta wartościa bezwgledna?
Wzór na obliczenie P(0<x<2) też nawiasem mówiąc jest u ciebie zły. I w ogóle nie korzystasz z tablic rozkładu normalnego przy rozwiązywaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
rozkład normalny
Oczywiscie ze kozystam z tablic dla 0,6 wynosi ona 0,7257. To w takim razie jak to powinno wygladac? Bardzo prosil bym o pomoc.
Myslalem ze wlasnie zrobilem standaryzacje poniewaz odjolem m od X i podzielilem przez delte
Myslalem ze wlasnie zrobilem standaryzacje poniewaz odjolem m od X i podzielilem przez delte
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
rozkład normalny
Refleksja mnie naszła kto teraz pracuje w szkolnictwie wyższym i jak oni was ucząbuchra pisze:Oczywiscie ze kozystam z tablic dla 0,6 wynosi ona 0,7257. To w takim razie jak to powinno wygladac? Bardzo prosil bym o pomoc.
Myslalem ze wlasnie zrobilem standaryzacje poniewaz odjolem m od X i podzielilem przez delte
musisz korzystając z \(\displaystyle{ \left| x-1\right|>1}\) tak poprzekształcać żeby znaleźć zakres zmienności
wyrażenia zestandaryzowanego \(\displaystyle{ \frac{x-3}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
rozkład normalny
Wiesz różni ludzie wykladaja na uczelniach, niektorzy sa lepsi niektorzy gorsi, ja akurat ze statystyki trafilem na wybitnego antytalenta do wykladania wiec nie ogariam z niej nic
A odnosnie zadania to wyrazenie
|x-1|>1 z niego wynika ze x>2 albo x<0 prawda?
No i dalej robie jako osobne wyrazenia i dodaje ? tak czy inaczej trzeba?
A odnosnie zadania to wyrazenie
|x-1|>1 z niego wynika ze x>2 albo x<0 prawda?
No i dalej robie jako osobne wyrazenia i dodaje ? tak czy inaczej trzeba?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
rozkład normalny
możesz dwa przypadki:buchra pisze:Wiesz różni ludzie wykladaja na uczelniach, niektorzy sa lepsi niektorzy gorsi, ja akurat ze statystyki trafilem na wybitnego antytalenta do wykladania wiec nie ogariam z niej nic
A odnosnie zadania to wyrazenie
|x-1|>1 z niego wynika ze x>2 albo x<0 prawda?
No i dalej robie jako osobne wyrazenia i dodaje ? tak czy inaczej trzeba?
najpierw co znaczy
\(\displaystyle{ x>2}\)
\(\displaystyle{ x-3>-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-3}{5} > \frac{-1}{5}}\)
i to drugie podobnie i zobaczysz jakie masz przedziały dla standaryzowanej, tylko potem dobrze odczytaj z tablic, jest kilka własności dystrybuanty rozkładu normalnego z których mozesz skorzystać, napisałbym ale musze już znikac z forum.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
rozkład normalny
no tak z drugiego wychodzi ze x<0 czyli wychodzi z tego \(\displaystyle{ \frac{x-3}{5}}\)<-3/5... ale tak samo juz napisalem w 1 poscie i nie wiem dalej co jest źle...
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
rozkład normalny
Odczytaj dystrybucję dla -3/5 niech wynosi dbuchra pisze:no tak z drugiego wychodzi ze x<0 czyli wychodzi z tego \(\displaystyle{ \frac{x-3}{5}}\)<-3/5... ale tak samo juz napisalem w 1 poscie i nie wiem dalej co jest źle...
Odczytaj dystrybucję dla -1/5 niech wynosi e
twoje p-stwo to :d+(1-e)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
rozkład normalny
Tak wyszlo z tego, ale skad sie wziol ten zapis, dalo by sie to jakos prosto lopatologicznie wyjasnic ? ;P
Czy poprostu mam zapamietac ze jezeli wartosc jest wieksza to sie odejmuje od jedynki a jezeli mniejsza to nic nie trzeba odejmowc?
Czy poprostu mam zapamietac ze jezeli wartosc jest wieksza to sie odejmuje od jedynki a jezeli mniejsza to nic nie trzeba odejmowc?