W pudełku sa 4 kule czarne i n kul białych . Z tego pudełka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bagnusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 mar 2011, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

W pudełku sa 4 kule czarne i n kul białych . Z tego pudełka

Post autor: bagnusek »

W pudełku sa 4 kule czarne i n kul białych . Z tego pudełka bedziemy kolejno losowac 2 kule ,zea kazdym razem wkladajac wylosowana kule z powrotem do pudełka . Oblicz ile co najmniej powinno byc kul bialych by prawdopodobienstwko wylosowania dwoch kul bialych bylo nie mniejsze niz 4/9. Prosze o wypisanie omegi i zbioru A . Bardzo prosze
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

W pudełku sa 4 kule czarne i n kul białych . Z tego pudełka

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ \Omega=\left\{bb,\ bc,\ cb,\ cc \right\} \\A=\left\{bb \right\} \\P(A)=(\frac{n}{n+4})^2}\)

\(\displaystyle{ (\frac{n}{n+4})^2\ge\frac{4}{9}\\n\in N_+\\\frac{n}{n+4}\ge\frac{2}{3}\\3n\ge2n+8\\n\ge8}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

W pudełku sa 4 kule czarne i n kul białych . Z tego pudełka

Post autor: piasek101 »

Nie dubluj wątków :
247157.htm#p926454
ODPOWIEDZ