Dowiedzenie nierówności

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Piotru? Pan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dowiedzenie nierówności

Post autor: Piotru? Pan »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A') \ge \frac{9}{10}}\). Wykaż, że dla dowolnego \(\displaystyle{ B \subset \Omega}\) \(\displaystyle{ P(A \cap B)< \frac{1}{5}}\)
Wiem, że \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A)-P(A-B)}\), ale skąd wziąć \(\displaystyle{ P(A-B)}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dowiedzenie nierówności

Post autor: piasek101 »

Wyznacz \(\displaystyle{ P(A)}\).
Piotru? Pan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dowiedzenie nierówności

Post autor: Piotru? Pan »

No wiem, że \(\displaystyle{ P(A)=P(A \cap B)+P(A-B) \le \frac{1}{10}}\)i co mi to daje? ;>
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dowiedzenie nierówności

Post autor: piasek101 »

Skoro \(\displaystyle{ P(A)\leq 0,1}\) to bezpośrednio z tego masz \(\displaystyle{ P(A\cap B)\leq 0,1}\)
Piotru? Pan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dowiedzenie nierówności

Post autor: Piotru? Pan »

Dzięki
ODPOWIEDZ