oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Krecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 paź 2006, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Iławy
Podziękował: 10 razy

oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: Krecik »

Mając dane: P(A)=0,9 , P(B/A')=0,75 , P(B/A)=0,95 , oblicz P(B).

Odpowiedź to 0,93

Z góry wielkie dzięki z pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, o 14:46 przez Krecik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: abrasax »

podpowiedź:
\(\displaystyle{ B=(A \cap B) \cup (A' \cap B)}\)

Spróbuj poprzekształcać wzory, wychodzi dokładnie 0,93. Jak będziesz miał problemy, to rozwiążemy wspólnie.
ODPOWIEDZ