Ze zbioru X= 1,2,3,4,5 bedziemy losowac jedna liczbe a nastepnie ze zbioru Y =3,4,5,6,7,8,9 druga
tworzac pare XY w koloejnosci losowania . Pblicz prawdopodobienstow zdarzenia ze punkt o wsporzednych xy bedzie nalezał do prostej o rownaniu y=2x+1
Ze zbioru 1,2,3,4,5
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Ze zbioru 1,2,3,4,5
Masz \(\displaystyle{ \frac 45}\) szansy na to, że \(\displaystyle{ x \in \{1,2,3,4\}}\)
Wtedy masz 1 liczbę pasującą z drugiego zbioru.
Dla \(\displaystyle{ x=5}\) nie ma pasującej.
Czyli \(\displaystyle{ \frac 45 \cdot \frac 17}\)-- 31 mar 2011, o 20:04 --Można też z drugiej strony, będzie minimalnie szybciej.
Wtedy masz 1 liczbę pasującą z drugiego zbioru.
Dla \(\displaystyle{ x=5}\) nie ma pasującej.
Czyli \(\displaystyle{ \frac 45 \cdot \frac 17}\)-- 31 mar 2011, o 20:04 --Można też z drugiej strony, będzie minimalnie szybciej.