zdarzenia rownoprawdoppodobne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mike_btls
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 20 lut 2011, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

zdarzenia rownoprawdoppodobne

Post autor: mike_btls »

Hej mam takie zadanie z prawopodobieństwa... Jutro kolokwium, a ja nie wiem jak sie za nie zabrac. Prosze o pomoc.

Zdarzenia A1,A2, ... są niezależne i mają równe prawdopodobieństwa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zajdzie skończenie wiele zdarzeń spośród nich.



Niech \(\displaystyle{ \alpha, \beta, m}\) będą miarami \(\displaystyle{ \sigma}\)-skończonymi na \(\displaystyle{ (\Omega, F)}\). Udowodnić:
a)
\(\displaystyle{ (\alpha<<\beta \wedge \beta<<m) \Rightarrow (\alpha<<m \wedge \frac{d\alpha}{dm}=\frac{d\alpha}{d\beta} \cdot \frac{d\beta}{dm})}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{d\beta}{d\beta}=1}\) (\(\displaystyle{ \beta}\) prawie wszedzie)
c)
\(\displaystyle{ (\alpha<<\beta \wedge \beta<<m) \Rightarrow (\frac{d\alpha}{d\beta}=(\frac{d\beta}{d\alpha})^{-1})}\)
szw1710

zdarzenia rownoprawdoppodobne

Post autor: szw1710 »

a) 246798.htm
ODPOWIEDZ