Wartość oczekiwana i wariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
glucik125
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2011, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: glucik125 »

Hej mam prośbę. Pomógł by mi ktoś rozwiązać to zadanie?

Dana jest dyskretna zmienna losowa X o funkcji prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P(X = n)=2^{-n}}\)
dla \(\displaystyle{ n = 1, 2, 3, 4}\); \(\displaystyle{ P (X = 5)=2^{-4}}\).

Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, o 22:06 przez Anonymous, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Oryginalnie nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zbyt litościwy dziś jestem.
szw1710

Wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: szw1710 »

Obliczyłem w Excelu: \(\displaystyle{ EX=1.9375,\quad D^2X=1.43359375}\).
ODPOWIEDZ