sporządz drzewo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
paauulincia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: goldap

sporządz drzewo

Post autor: paauulincia »

w klasie jest 16 dziewcząti 14 chłopców. Dwie losowo wygrane osoby beda reprezantowały klasę jako kibice rozgrywek szkolnych w siatkówce. Sporządź dzrewo tego doświadczenia losowego i oblicz pradopodobienstwo: a) zdarzenia A ze kibicami beda dwie dziewczyny
b) ze kibicami bedą dwaj chlopcy
c) ze kibicami bedzie jeden chlopiec i jedna dziewczyna
Zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni \(\displaystyle{ \prod_{}^{}}\). wiedząc że \(\displaystyle{ P ( A') = \frac{1}{2}, P(A \cap B )= \frac{1}{3},
P ( A \cup B) =\frac{2}{3}}\)
,
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B)}\)
bardzo prosze o rozwiązanie a czy to jest dobre? P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) 15 = \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\)
B) P(B) = \(\displaystyle{ \frac{1}{14}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) 13 = \(\displaystyle{ \frac{1}{14}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

sporządz drzewo

Post autor: JankoS »

To (co Koleżanka napisała) jest złe, cokolwiek by to znaczyło.
a) W drzewku należy tylko policzyć końcowe prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ \frac{16}{30} \cdot \frac{15}{29}}\) - jest to prawdopodobieństwo zdarzenia A - itd.
b) Z własności zdarzeń przeciwnych wyznaczamy \(\displaystyle{ P(A)}\), a następnie korzystamy z twierdzenia \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\).
ODPOWIEDZ