Moneta i kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 wrz 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Moneta i kostka
Rzucamy pięć razy monetą i jeden raz kostką ośmiościenną o ścianach ponumerowanych od 1 do 8. Oblicz prawdopodobieństwo, że trzy razy na monecie wypadnie orzeł i jednocześnie kostka upadnie na ścianę parzystą.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Moneta i kostka
Szansa na 3 orły to
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot 2^5}\)
Szansa na parzystą ścianę to \(\displaystyle{ \frac 48 = \frac 12}\)
Czyli wynik:
\(\displaystyle{ \frac 12 \cdot {5 \choose 3} \cdot 2^5 ={5 \choose 2} \cdot 2^4}\)
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot 2^5}\)
Szansa na parzystą ścianę to \(\displaystyle{ \frac 48 = \frac 12}\)
Czyli wynik:
\(\displaystyle{ \frac 12 \cdot {5 \choose 3} \cdot 2^5 ={5 \choose 2} \cdot 2^4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 wrz 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Moneta i kostka
A nie czasem szansa na 3 orły to
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot \left( \frac{1}{2} \right)^5}\)
Bo według twojego rozwiązania wychodzi 160.
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot \left( \frac{1}{2} \right)^5}\)
Bo według twojego rozwiązania wychodzi 160.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Moneta i kostka
No dokładnie tak. Już drugi raz dzisiaj, zmęczony chyba jestem.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Wychodzi \(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot 2 ^{-6}}\) teraz.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Wychodzi \(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot 2 ^{-6}}\) teraz.