talia kart
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
talia kart
Policzmy prawd. na zd. przeciwne.
Wśród 52 wszystkich pasujących mamy 24 (od dwójki do dziewiątki).
Czyli:
\(\displaystyle{ \frac{ {24 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }}\)
To jest szansa na zd. przeciwne.
Szansa na zd. z zadania:
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {24 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }}\)
Wśród 52 wszystkich pasujących mamy 24 (od dwójki do dziewiątki).
Czyli:
\(\displaystyle{ \frac{ {24 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }}\)
To jest szansa na zd. przeciwne.
Szansa na zd. z zadania:
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {24 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
talia kart
Jaka jest moc omegi, czyli na ile różnych sposobów można wyciągnąć 13 kart z 52?
A co do ilości takich kombinacji zawierających 10, J, Q, K lub A, to najłatwiej policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego i odjąć je od 1 aby uzyskać szukany wynik.
A co do ilości takich kombinacji zawierających 10, J, Q, K lub A, to najłatwiej policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego i odjąć je od 1 aby uzyskać szukany wynik.