Losowanie liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
Losowanie liczby
Witam. Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam to zadanie? Bardzo proszę o pomoc.
1.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej lub podzielnej przez 3 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\)
2.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 i 4 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
3.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej i podzielnej przez 5 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
4.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
5.Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}}\)wybieramy losowo jedną.
Uzupełnij:
Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej wynosi:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
1.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej lub podzielnej przez 3 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\)
2.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 i 4 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
3.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej i podzielnej przez 5 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
4.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
5.Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}}\)wybieramy losowo jedną.
Uzupełnij:
Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej wynosi:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
Losowanie liczby
nie,zadanie wygląda tak jak napisałam. Ale trzeba losowa ze zbioru \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
Losowanie liczby
1. \(\displaystyle{ \frac{5}{10}+ \frac{3}{10} - \frac{1}{10} = \frac{7}{10}}\)
2. przez 3 mamy \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\) a przez 4 mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) i to dodalam, wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
3. nieparzystych i podzielnych przez 5 mamy 1 liczbe wiec \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
4.Liczb podzielnych przez 4 jest dwie wiec \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
5. Liczb nieparzystych mamy 5 wiec ulamek : \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
2. przez 3 mamy \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\) a przez 4 mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) i to dodalam, wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
3. nieparzystych i podzielnych przez 5 mamy 1 liczbe wiec \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
4.Liczb podzielnych przez 4 jest dwie wiec \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
5. Liczb nieparzystych mamy 5 wiec ulamek : \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Losowanie liczby
Patrz :
kasia145_1994 pisze:1.Prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej lub podzielnej przez 3 wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\)
Ustalmy - sprawdzać pierwszy post czy go odpuścić.kasia145_1994 pisze:1. \(\displaystyle{ \frac{5}{10}+ \frac{3}{10} - \frac{1}{10} = \frac{7}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Losowanie liczby
Wszystkie wymagają tylko rozumienia tekstu - do licznika te co pasują do tekstu; do mianownika 10.
2) przez 3 i 4 - oznacza jednocześnie przez obie - nie wyjdzie, że to połowa podanych.
2) przez 3 i 4 - oznacza jednocześnie przez obie - nie wyjdzie, że to połowa podanych.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
Losowanie liczby
czyli reszta dobrze oprócz tego 2 czy nie?
no to w tym 2 myślę,że może byc tak :\(\displaystyle{ \frac{3}{10} * \frac{2}{10} = \frac{3}{5}}\) dobrze myślę?
no to w tym 2 myślę,że może byc tak :\(\displaystyle{ \frac{3}{10} * \frac{2}{10} = \frac{3}{5}}\) dobrze myślę?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Losowanie liczby
Nie.
Szukaj ile z tych podanych liczb dzieli się jednocześnie przez 3 i 4 - tę ilość wpisujesz do licznika.
Co do wszystkich (nie sprawdzałem) - bo zobaczyłem dwa pierwsze źle; postanowiłem podpowiadać Ci po kolei.
Szukaj ile z tych podanych liczb dzieli się jednocześnie przez 3 i 4 - tę ilość wpisujesz do licznika.
Co do wszystkich (nie sprawdzałem) - bo zobaczyłem dwa pierwsze źle; postanowiłem podpowiadać Ci po kolei.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
Losowanie liczby
no takiej liczby w tym zbiorze nie ma, no chyba,że mogą wyjść wyniki takie jak 2,5 itp to wtedy będzie dzielić się 6 i 9 ...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie liczby
Jeżeli chodzi o 1) to ile jest wśród podanych, liczb nieparzystych i podzielnych przez 3? (czyżby tylko jedna, co sugeruje Twoje rozwiązanie?)
Do zadania 2 napisałaś:
Do zadania 2 napisałaś:
i to jest prawda.no takiej liczby w tym zbiorze nie ma