Dowód własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

Dowód własności prawdopodobieństwa

Post autor: Ktos_88 »

Wykaż że jeżeli \(\displaystyle{ A \subset \Omega ,B \subset \Omega}\) oraz\(\displaystyle{ P(A) =\frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{3}}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \leq P(A \cup B) \leq \frac{7}{12}}\) i \(\displaystyle{ P(B-A) \ge \frac{1}{12}}\)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, o 15:01 przez Ktos_88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Dowód własności prawdopodobieństwa

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) \le P(A)+P(B)= \frac{7}{12}\\P(A \cup B) \ge P(B)= \frac 13}\)
Ostatnie nie jest tożsamością.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

Dowód własności prawdopodobieństwa

Post autor: Ktos_88 »

Pomyliłem się w tej 2 nieówności ma być \(\displaystyle{ P(B-A) \ge \frac{1}{12}}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Dowód własności prawdopodobieństwa

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ P(B-A)=P(B)-P(A \cap B) \ge P(B)-P(A)= \frac 13 - \frac 14= \frac{1}{12}}\)
ODPOWIEDZ