2 zadania z klasycznej definicji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: kp1311 »

Chciałbym prosić o sprawdzenie moich rozwiązań poniższych zadań.
1. Ze zbioru \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6,7}\) losujemy 3 liczby bez zwracania 3 liczby. Oblicz p że różnica największej i najmniejszej wylosowanej liczby jest nie większa od 3.
2. losujemy ze zwracaniem dwie liczby ze zbioru \(\displaystyle{ 1,2,3,...,2n}\) oblicz p że iloraz pierwszej z wylosowanych liczb przez drugą jest liczbą z przedziału \(\displaystyle{ (1;2>}\).

AD1.Jak już wylosujemy te trzy liczby to dostaniemy 3-elementowy podzbiór zbiory 7 elementowego.
\(\displaystyle{ \Omega = (^7_3)=35}\)
Niech \(\displaystyle{ a,b,c}\) będą wylosowanymi liczbami w porządku \(\displaystyle{ a \ge b \ge c}\).
\(\displaystyle{ a=3 \Rightarrow b=2 \wedge c=1}\)

\(\displaystyle{ a \in \left\{ 4,5,6,7\right\} \Rightarrow (b = a-2 , c=a-3) \vee (b=a-1, c \in \left\{ a-2,a-3\right\}}\)
Zatem: \(\displaystyle{ |A| = 1 + 4(1 \cdot 1 + 1 \cdot 2) = 13}\).
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{13}{35}}\)

AD2. Niech \(\displaystyle{ a,b}\) będą wylosowanymi liczbami w kolejności losowania.
\(\displaystyle{ \Omega = 4n^2}\)
Wówczas \(\displaystyle{ b< a \le 2b \Rightarrow a \in \left\{b+1,b+2,...,2b\right\}}\)
Czyli do kazdej liczby \(\displaystyle{ b}\) liczbę \(\displaystyle{ a}\) możemy dobrać na \(\displaystyle{ b}\) sposobów.
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1 + 2 + ... +2n}{4n^2} = \frac{(1+2n)n}{4n^2}= \frac{1+2n}{4n}}\).

W zadaniu 1 znając życie mam zły wynik, a w zadaniu 2 powinno \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\).
Ogólnie mam bardzo często zły wynik gdy robie zadanie z rachunku p. Co gorsza nie jestem w stanie znaleźć błędu w swoich rozwiązaniach. Proszę o pomoc, interesuje mnie gdzie są błędy i co sądzicie o rozwiązaniach tych zadań.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, o 14:19 przez kp1311, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: Errichto »

1. Wynik poprawny. Jeśli chodzi o to, "co sądzę o rozwiązaniu zadania", to jest jak najbardziej ok.
2. Ja bym powiedział, że \(\displaystyle{ a \in \{1,2,...,2b\}}\). Mamy przecież przedział \(\displaystyle{ (0,2>}\), a nie \(\displaystyle{ (1,2>}\).
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: kp1311 »

Wybacz przekręciłem treść w 2, powinno być \(\displaystyle{ (1;2>}\), już edytuje
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, o 14:33 przez kp1311, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ n=4\\(1,2,3,4,5,6,7,8)}\)
Np. dla \(\displaystyle{ b=2}\) jest ok - mamy 2 pasujące liczby \(\displaystyle{ a}\): 3,4.
A np. dla b=6? Też mamy 6 pasujących? Czy może 8-6=2 pasujące?


\(\displaystyle{ \frac{1+2+...n-2+n-1+n+n-1+n-2+...+1}{4n^2}}\)
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: kp1311 »

Tutaj trzeba dodatkowo przyjąć \(\displaystyle{ b \le n}\):
\(\displaystyle{ b< a \le 2b \Rightarrow a \in \left\{b+1,b+2,...,2b\right\}}\)
Z tego dostaniemy \(\displaystyle{ \frac{(1+n)n}{2}}\) par liczb.
Jeśli teraz \(\displaystyle{ b \ge n+1}\) to \(\displaystyle{ b<a \le 2n}\).
Czyli dla liczby \(\displaystyle{ b}\) dostaniemy \(\displaystyle{ 2n-b}\) liczb.
Stąd będziemy mieli \(\displaystyle{ 2n-(n+1) + 2n- (n+2) + ... + 2n-(2n-1) + 2n-2n = \frac{(n-1)n}{2}}\) liczb.

\(\displaystyle{ |A| = \frac{(n+1)n}{2} + \frac{(n-1)n}{2} = n^2}\).

Wyszło, dzięki.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: Errichto »

Errichto pisze:\(\displaystyle{ \frac{1+2+...n-2+n-1+n+n-1+n-2+...+1}{4n^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+2+...n-2+n-1+n+n-1+n-2+...+1}{4n^2}=\frac{2(1+2+...n-2+n-1)+n}{4n^2}=\frac{n(n-1)+n}{4n^2}=\frac{n^2}{4n^2}}\)
To samo.

Co do "Tutaj trzeba dodatkowo przyjąć \(\displaystyle{ b \le n}\)", to jest to (trochę) błędne. Lepsze będzie coś w stylu:
"Rozbijmy to na 2 przypadki:
1) Dla \(\displaystyle{ b \le n}\) blablabla.
2) Dla \(\displaystyle{ b>n}\) blebleble."
albo po prostu:
"Jeśli \(\displaystyle{ b \le n}\) blablabla.
Jeśli \(\displaystyle{ b>n}\) blebleble."
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: kp1311 »

Kwestie językowe pozostawmy polonistom
Gdybym pisał rozwiązanie od początku napisałbym ,,po twojemu" Nie mniej jednak to co napisałem nie jest błędne, chyba nie musimy się aż tak czepiać słówek, zwłaszcza że to są zwykłe maturalne zadanka
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: Errichto »

Na egzaminie chyba tną za takie rzeczy. Mniejsza z tym - zadanie jest zrobione.
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

2 zadania z klasycznej definicji

Post autor: kp1311 »

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ