W urnie znajduje sie 6 kul bialych i 4 czarne. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobienstwo ze:
a) to beda kule roznokolorowe.
b) to beda kule biale.
-- 24 mar 2011, o 21:25 --
roznokolorowe to \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)-- 24 mar 2011, o 21:26 --biale to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Oblicz prawdopodobienstwo ze:
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Oblicz prawdopodobienstwo ze:
Roznokolorowe
\(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{4}{9} + \frac{4}{10} \cdot \frac{6}{9} = \frac{24}{90} + \frac{24}{90} = \frac{48}{90} = \frac{24}{45}}\)
-- 24 mar 2011, o 21:35 --
Roznokolorowe
\(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{4}{9} + \frac{4}{10} \cdot \frac{6}{9} = \frac{24}{90} + \frac{24}{90} = \frac{48}{90} = \frac{24}{45}}\)-- 24 mar 2011, o 21:37 --\(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{4}{9} + \frac{4}{10} \cdot \frac{6}{9} = \frac{24}{90} + \frac{24}{90} = \frac{48}{90} = \frac{24}{45}}\)
-- 24 mar 2011, o 21:35 --
Roznokolorowe
\(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{4}{9} + \frac{4}{10} \cdot \frac{6}{9} = \frac{24}{90} + \frac{24}{90} = \frac{48}{90} = \frac{24}{45}}\)-- 24 mar 2011, o 21:37 --\(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\)