Prawdopodobieństwo kobiety w kaskach
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 mar 2011, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 5 razy
Prawdopodobieństwo kobiety w kaskach
W pewnej miejscowości jeżdżących na rowerach 40% stanowią kobiety. Zauważono, że 30% rowerzystek i 20% rowerzystów jeździ w kaskach, przy czym każdy jeździ w kasku niezależnie od innych. Wylosowano 2 osoby spośród wszystkich rowerzystów i okazało się, że obie jeżdżą w kaskach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jedna z nich była kobietą?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Prawdopodobieństwo kobiety w kaskach
Szansa na kobietę z kaskiem to \(\displaystyle{ \frac{4}{10}* \frac{3}{10}}\)
Na kobietę bez kasku \(\displaystyle{ \frac{4}{10}* \frac{7}{10}}\)
Facet z kaskiem ...
Facet bez kasku ...
Szukana szansa to 1-[szansa na 2 facetów] (oczywiste?)
Czyli musisz obliczyć szanse na 2 facetów.
Dzielisz szanse na faceta z kaskiem przez ogólne szanse na kask (suma szans na faceta z kaskiem i na kobietę z kaskiem) - to do kwadratu, bo ma być takich dwóch.
Jeśli dalej niejasne pisz.
Na kobietę bez kasku \(\displaystyle{ \frac{4}{10}* \frac{7}{10}}\)
Facet z kaskiem ...
Facet bez kasku ...
Szukana szansa to 1-[szansa na 2 facetów] (oczywiste?)
Czyli musisz obliczyć szanse na 2 facetów.
Dzielisz szanse na faceta z kaskiem przez ogólne szanse na kask (suma szans na faceta z kaskiem i na kobietę z kaskiem) - to do kwadratu, bo ma być takich dwóch.
Jeśli dalej niejasne pisz.