Zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzeń elementarnych Omega pewnego doświadczenia losowego. Wiedząc że \(\displaystyle{ P(Aprim) \ge \frac{5}{7}}\) uzasadnij że.
\(\displaystyle{ P(Aprim \cup B) > \frac{2}{3}}\)
Prosił bym o rozwiązanie ale z dokładnym wytłumaczeniem bo nie rozumiem za bardzo tych własności.
cechy prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
cechy prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ A\prime \cup B}\) to \(\displaystyle{ A\prime}\) powiększone o elementy zbioru \(\displaystyle{ B}\), których w \(\displaystyle{ A\prime}\) nie ma. W każdym razie \(\displaystyle{ A\prime \cup B}\) jest nie mniejsze niż \(\displaystyle{ A\prime}\).
\(\displaystyle{ P(A \prime \cup B) \ge P(A \prime) \ge \frac{5}{7}> \frac{2}{3}}\) c.n.d.
Na pewno dobrze przepisałeś? To jest całe zadanie?
\(\displaystyle{ P(A \prime \cup B) \ge P(A \prime) \ge \frac{5}{7}> \frac{2}{3}}\) c.n.d.
Na pewno dobrze przepisałeś? To jest całe zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy