zad1 Na loterii jest 20 losów, z których 8 jest wygrywających. Kupujemy jeden los. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że nie wygramy nagrody jest równe
A) \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) B)\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) C)\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) D) \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
poprosze o dokladne rozwiaznie
Na loterii jest 20 losów
Na loterii jest 20 losów
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, o 22:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Na loterii jest 20 losów
Jest 12 przegrywających.
Szansa na taki los to \(\displaystyle{ \frac{ilosc \ takich}{ilosc \ wszystkich}= \frac{12}{20}= \frac{3}{5}}\)
Szansa na taki los to \(\displaystyle{ \frac{ilosc \ takich}{ilosc \ wszystkich}= \frac{12}{20}= \frac{3}{5}}\)