Witam mam do rozwiązania takie zadanie:
Liczby rzeczywiste, s i t wybieramy losowo z przedziału [0,2]. Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) \(\displaystyle{ s \cdot t = 1}\)
b) \(\displaystyle{ s \cdot t \leqslant 1}\)
c) \(\displaystyle{ st<1}\), jeśli wiadomo że \(\displaystyle{ t>1}\)
d) \(\displaystyle{ s^2 < t < 1}\)
e) \(\displaystyle{ s^2 < t}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ t<1}\)
Proszę o pomoc chociaż z 2 podpunktami
Prawdopodobieństwo geometryczne - losowe liczby z przedziału
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne - losowe liczby z przedziału
Mówiąc inaczej losujemy parę liczb \(\displaystyle{ (s,t)\in [0,2] \times [0,2].}\)
a) \(\displaystyle{ \lambda_2(\{(s,t)\in [0,2] \times [0,2]:st=1\})=\ldots}\)
a) \(\displaystyle{ \lambda_2(\{(s,t)\in [0,2] \times [0,2]:st=1\})=\ldots}\)
Prawdopodobieństwo geometryczne - losowe liczby z przedziału
rozrysuj sobie to odpowiednio. w podpunkcie a.) obszar który nas interesuje to przecięcie wykresu fukncji
\(\displaystyle{ y = 1/x}\) z kwardatem \(\displaystyle{ [0,2]^2}\) prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia : wylosowana z kwadratu para (x,y) spełnia równanie \(\displaystyle{ xy=1}\) , jest równe : miara legesgua tego przecięcia podzielone przez miarę lebesgua kwadratu . czyli \(\displaystyle{ 0/4 = 0}\) , bo miara wykresu funkcji ciągłej na płaszczyźnie jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
w podpunkcie b.) interesuje nas obszar w kwadracie odpowiednio poniżej wykresu \(\displaystyle{ y = 1/x}\) trzeba policzyć pole pod wyksrem funkcji czyli całke i podzielic przez 4
w pozostałych podpunktach podobnie tylko trzeba się ograniczyć do obszaru zadanego przez warunek.
\(\displaystyle{ y = 1/x}\) z kwardatem \(\displaystyle{ [0,2]^2}\) prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia : wylosowana z kwadratu para (x,y) spełnia równanie \(\displaystyle{ xy=1}\) , jest równe : miara legesgua tego przecięcia podzielone przez miarę lebesgua kwadratu . czyli \(\displaystyle{ 0/4 = 0}\) , bo miara wykresu funkcji ciągłej na płaszczyźnie jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
w podpunkcie b.) interesuje nas obszar w kwadracie odpowiednio poniżej wykresu \(\displaystyle{ y = 1/x}\) trzeba policzyć pole pod wyksrem funkcji czyli całke i podzielic przez 4
w pozostałych podpunktach podobnie tylko trzeba się ograniczyć do obszaru zadanego przez warunek.