sejfy z podarunkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
SensiPope
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 mar 2011, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 3 razy

sejfy z podarunkami

Post autor: SensiPope »

Uczestnik telewizyjnego show wybiera dwa sejfy spośród siedmiu (w dwóch z nich znajdują się podarunki). Ile razy prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego sejfu z podarunkiem jest większe od prawdopodobieństwa zdarzenia, ze oba wylosowane sejfy będą puste?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sejfy z podarunkami

Post autor: piasek101 »

1) oba z podarkiem lub jeden

2) oba puste.

Pytaj.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

sejfy z podarunkami

Post autor: loitzl9006 »

ogólnie moc omegi liczymy z kombinacji:

\(\displaystyle{ {7 \choose 2} = 21}\)

\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie, że wylosujemy przynajmniej jeden sejf z podarunkiem:

Okoliczności sprzyjające zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\):

- wylosuje się 1 z 5 pustych sejfów i 1 z 2 sejfów z podarunkiem,
- wylosuje się 0 z 5 pustych sejfów i 2 z 2 sejfów z podarunkiem,

moc\(\displaystyle{ A = {5 \choose 1} \cdot {2 \choose 1} + {5 \choose 0} \cdot {2 \choose 2} = 5 \cdot 2 + 1 \cdot 1=11}\)

\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie, że oba wylosowane sejfy będą puste:

Okoliczność sprzyjająca zdarzeniu \(\displaystyle{ B}\):

- - wylosuje się 2 z 5 pustych sejfów i 0 z 2 sejfów z podarunkiem.

moc \(\displaystyle{ B= {5 \choose 2} \cdot {2 \choose 0} = 10 \cdot 1=10}\)

z tego \(\displaystyle{ P(A) = \frac{mocA}{mocOmegi}}\)

\(\displaystyle{ P(B) = \frac{mocB}{mocOmegi}}\)

Ile razy \(\displaystyle{ P(A)}\) jest większe niż \(\displaystyle{ P(B)}\)...

Odp. \(\displaystyle{ \frac{P(A)}{P(B)}}\) .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sejfy z podarunkami

Post autor: piasek101 »

Już nie pytaj.
ODPOWIEDZ