W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone. Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy jedną kulę białą i jedna zieloną.
Rzucamy 2 razy kostka do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek jest równa 9.
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Niech A oznacza zdarzenie, że za pierwszym razem wyrzuciliśmy parzystą liczbę oczek; zaś B - oznacza zdarzenie, że za drugim razem wyrzuciliśmy parzystą liczbę oczek. Oblicz prawdopodobieństwo iloczyn tych zdarzeń.
W urnie mamy 10 kul białych i 15 czarnych. Losujemy trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli białej.
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone.
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 19:17 przez 19rocky90, łącznie zmieniany 1 raz.
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone.
Moim zdaniem drzewko to długi sposób.
Wszystkich kul mamy \(\displaystyle{ 10+8+4=22}\)
Losujemy dwie kule z dwudziestu dwóch:
\(\displaystyle{ |\Omega | = {22 \choose 2}=\frac{22 \cdot 21}{2}=11*21}\)
Zdarzenia sprzyjające:
Wyciągamy jedną kulę białą i jedną zieloną:
\(\displaystyle{ |A|= {10 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}=10\cdot 4}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10\cdot4}{11\cdot 21}}\)
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone. Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy jedną kulę białą i jedna zieloną.
Wszystkich kul mamy \(\displaystyle{ 10+8+4=22}\)
Losujemy dwie kule z dwudziestu dwóch:
\(\displaystyle{ |\Omega | = {22 \choose 2}=\frac{22 \cdot 21}{2}=11*21}\)
Zdarzenia sprzyjające:
Wyciągamy jedną kulę białą i jedną zieloną:
\(\displaystyle{ |A|= {10 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}=10\cdot 4}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10\cdot4}{11\cdot 21}}\)
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone. Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy jedną kulę białą i jedna zieloną.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone.
Jeśli wypiszemy na gałęziach tylko prawdopodobieństwa, których potrzebujemy, to wcale nie taki długi sposóbakw pisze:Moim zdaniem drzewko to długi sposób.
Zadanie 3:
Pierwszy raz spotykam się z prawdopodobieństwem ilorazu zdarzeń, czy chodziło o iloczyn?19rocky90 pisze:Oblicz prawdopodobieństwo ilorazu tych zdarzeń.
W urnie mamy 10 kul białych, 8 czarnych i 4 zielone.
Tak, przepraszam chodzi o iloczyn nie iloraz, mój błąd