Oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
Spośród liczb 1, 2, ..., 9 wybieramy w sposób losowy jedną liczbę, zwracamy ją i losujemy po raz drugi. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wartość bezwzględna różnicy wylosowanych liczb jest większa od 1,
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ X=\left\{1,2,3,4,5,6,7,8,9 \right\}
\Omega=X\times X \\
\left| \Omega \right|=81\\
A=\left\{(k,l)\in \Omega: \left| k-l \right| \le 1\right\} \\
\left|A \right|=25\\
P(A)=25/81}\)
\Omega=X\times X \\
\left| \Omega \right|=81\\
A=\left\{(k,l)\in \Omega: \left| k-l \right| \le 1\right\} \\
\left|A \right|=25\\
P(A)=25/81}\)