losowanie kul
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 21:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
losowanie kul
Mamy dwie uny. W pierwszej znajduję się 20 kul czarnych i 30 białych. W drugiej 10 kul czarnych i 20 białych. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie 5 kul białych i 5 kul czarnych, jeśli losujemy po tyle samo kul z każdej urny? Losujemy bez zwracania.
- rachu_ciachu
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 21:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bstok
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
losowanie kul
\(\displaystyle{ A={20 \choose 5} {20 \choose 5} +{20 \choose 4} {30 \choose 1} {20 \choose 4} {10 \choose 1} +{20 \choose 3} {30 \choose 2} {20 \choose 3} {10 \choose 2}+{20 \choose 2} {30 \choose 3} {20 \choose 2} {10 \choose 3}+{20 \choose 1} {30 \choose 4} {20 \choose 1} {10 \choose 4} + {30 \choose 5} {10 \choose 5}}\)
A omega: \(\displaystyle{ \Omega = {50 \choose 5} {30 \choose 5}}\)
A omega: \(\displaystyle{ \Omega = {50 \choose 5} {30 \choose 5}}\)