Prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Piranha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek

Post autor: Piranha92 »

Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz liczby oczek podzielnej przez 3 jest równe:

Odpowiedź poprawna to \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\)

Ale jak do tego dojść?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek

Post autor: mateuszek89 »

Zauważ, że liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\) na kostce to \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 6}\). Stąd możesz wyrzucić \(\displaystyle{ 3}\) lub \(\displaystyle{ 6}\) na 1 kostce i obojętnie co na drugiej lub \(\displaystyle{ 3}\) lub \(\displaystyle{ 6}\) na drugiej kostce i obojętnie co na pierwszej, ale wtedy 2 razy policzysz \(\displaystyle{ (3,3),(6,6),(3,6),(6,3)}\). Stąd liczba zdarzeń sprzyjających jest równa \(\displaystyle{ 2 \cdot 6 + 2\cdot 6 -4=20}\) Więc prawdopodobieństwo jest równe \(\displaystyle{ \frac{20}{36}=\frac{5}{9}}\). Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piranha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek

Post autor: Piranha92 »

Wszystko jasne Bardzo dziękuję.
angelika8941
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 mar 2011, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Paczków

Prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek

Post autor: angelika8941 »

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w dwukrotnym rzucie kostką symetryczną iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 6.
ODPOWIEDZ