Prawdopodobieństwo uzyskania ciągu monotonicznego.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Rastook
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Prawdopodobieństwo uzyskania ciągu monotonicznego.

Post autor: Rastook »

Spośród liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy bez zwracania 5 liczb i tworzymy ciąg.
Oblicz prawdopodobieństwo że będzie to ciąg monotoniczny.

Proszę o podpowiedź jak wyszukać wszystkie zdarzenia sprzyjające.
Wynikiem powinna być liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{60}}\)

Z góry dziękuję.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prawdopodobieństwo uzyskania ciągu monotonicznego.

Post autor: »

\(\displaystyle{ |\Omega | = {9 \choose 5} \cdot 5!\\
|A|={9\choose 5} \cdot 2}\)

(bo z ustalonych różnych pięciu liczb można stworzyć tylko dwa ciągi monotoniczne)

Q.
ODPOWIEDZ