Rzucamy dwiema szesciennymi kostkami
a) jakie jest prawdopodobienstwo ze co najmniej na jednej kostce bedzie jedynka?
b) jakie jest prawdopodobienstwo ze na obu kostkach bedzie ta sama liczba oczek?
c) jakie jest prawdopodobienstwo , ze na kazdej kostce bedzie co najmniej 5 oczek?
d)jakie jest prawdopodobienstwo ze suma wyrzuconych oczek bedzie rowna 4?
e) czy bardziej prawdopodobne jest , ze suma wyrzuconych oczek bedzie rowna 5, czy ze bedzie rowna 10?
f) jaka jest najbardziej prawdopodobna suma wyrzuconych oczek?
g) jakie jest prawdopodobienstwo ze roznica miedzy liczbami oczek wyrzuconych na kostkach ( od wiekszej odejmujemy mniejsza) bedzie rowna 2?
h) jaka jest najbardziej prawdopodobna roznica miedzy wynikami na kostkach( od wiekszej odejmujemy mniejszy) ??
zad. z kostkami szesciennymi
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
zad. z kostkami szesciennymi
_ _ mozliwości
moc omega 6*6===36
a) musi byc jedna 1 lub dwie
1 _ {2,3,4,5,6} ----5 możliwości
_ 1 {2,3,4,5,6} ----5 mozliwości
1 1
moc A= 5+5+1===11
b)
11,22,33,44,55,66
moc B=6
c) czyli 5 i wiecej
56,55,65,66
moc C=4
[ Dodano: 21 Grudzień 2006, 19:59 ]
d) suma 4
13, 22, 31
moc D=3
e) trzeba wyliczyc ile jest mozliwosci dla 5 ile dla 10
5: 14,41,23,32 ----4 mozliwosci
10: 64,46,55----3 mozliwosci
P(5)> P(10)
f)
2: 11
3: 12,21
4: 13,31,22
5: 14,41,23,32
6: 15,51,24,42,33
7: 16,61,25,52,34,43----tu najbardziej prawdopodobna
8: 26,62,35,53,44
9: 63,36,45,54
10: 46,64,55
11: 65,56
12: 66
[ Dodano: 21 Grudzień 2006, 20:02 ]
g) roznica 2
13,31,24,42,35,53,64,46
moc G=8
h) jaka moze byc róznica??
0: 11,22,33,44,55,66
1: 21,12,32,23,43,34,54,45,65,56---najpardziej prawdopodobna róznica
2: 31,13,42,24,35,53,46,64
3: 14,41,25,52,36,63
4: 15,51,26,62
5: 16,61
PRAWDOPODOBIEŃSTWO====MOC ZBIORU/ MOC OMEGI
moc omega 6*6===36
a) musi byc jedna 1 lub dwie
1 _ {2,3,4,5,6} ----5 możliwości
_ 1 {2,3,4,5,6} ----5 mozliwości
1 1
moc A= 5+5+1===11
b)
11,22,33,44,55,66
moc B=6
c) czyli 5 i wiecej
56,55,65,66
moc C=4
[ Dodano: 21 Grudzień 2006, 19:59 ]
d) suma 4
13, 22, 31
moc D=3
e) trzeba wyliczyc ile jest mozliwosci dla 5 ile dla 10
5: 14,41,23,32 ----4 mozliwosci
10: 64,46,55----3 mozliwosci
P(5)> P(10)
f)
2: 11
3: 12,21
4: 13,31,22
5: 14,41,23,32
6: 15,51,24,42,33
7: 16,61,25,52,34,43----tu najbardziej prawdopodobna
8: 26,62,35,53,44
9: 63,36,45,54
10: 46,64,55
11: 65,56
12: 66
[ Dodano: 21 Grudzień 2006, 20:02 ]
g) roznica 2
13,31,24,42,35,53,64,46
moc G=8
h) jaka moze byc róznica??
0: 11,22,33,44,55,66
1: 21,12,32,23,43,34,54,45,65,56---najpardziej prawdopodobna róznica
2: 31,13,42,24,35,53,46,64
3: 14,41,25,52,36,63
4: 15,51,26,62
5: 16,61
PRAWDOPODOBIEŃSTWO====MOC ZBIORU/ MOC OMEGI