strzelec

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
esberitox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

strzelec

Post autor: esberitox »

NA 10 strzałów pierwszy strzelec trafia do celu 9 razy, drugi 8 razy, a trzeci 7 razy. Kazdy ze strzelców oddal 1 strzal i okazalo sie ze jedynie 2 strzaly sa celne.
1) jakie jest prawdopodobienstwo ze spudlowal trzeci strzelec
2) jakie jest prawdopodobienstwo ze pierwszy strzelec trafil
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

strzelec

Post autor: d(-_-)b »

a)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{9*8*3}{1000}=\frac{27}{125}}\)

b)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{9*8*3}{1000}+\frac{9*2*7}{1000}=\frac{171}{500}}\)
4seria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 gru 2006, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

strzelec

Post autor: 4seria »

CIekawe czy to jest dobrze rozwiazane bo skoro strzelec 1 jest najlepszy i strzela 9/10 to chyba powinno byc duze prawdopodobienstwo ze to on trafil hehe moze inaczxej wyjdzie??
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

strzelec

Post autor: bartholdy »

4seria pisze:CIekawe czy to jest dobrze rozwiazane ...
Raczej dobrze.
\(\displaystyle{ P(S_{1}) = \frac{9}{10}}\) - prawd. że pierwszy trafi.
\(\displaystyle{ P(S_{2}) = \frac{8}{10}}\) - prawd. że 2 trafi.
\(\displaystyle{ P(S_{3}) = \frac{7}{10}}\) - prawd. że 3 trafi.

a) \(\displaystyle{ P(A) = P(S_1)\cdot P(S_2)\cdot (1-P(S_3))}\)
gdzie \(\displaystyle{ 1-P(S_3)}\) jest równoważne z nietrafieniem do celu.

b) Analogicznie. Pierwszy, drugi trafia i trzeci nie trafia lub pierwszy i trzeci trafia a drugi nie trafia.

Pozdrawiam.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

strzelec

Post autor: profesorq »

hmm no nie wiem ale wszystkich strzalow bylo 3 a trafily 2 czyi tylko jedna osoba spudlowala
chyba jeszcze to trzeba uwzglednic??
ODPOWIEDZ