2 proste zadania z prawdopodobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
1. Mamy kosz w którym znajduje się 20 kul, 10 czarnych i 10 białych.
Losujemy jedną kule i odkładamy ją do innego pudełka, później losujemy jeszcze 5 kul i wszystkie pięć są białe.
Pytanie: Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że kula wylosowana jako pierwsza (odłożona do pudełka)
a.) jest czarna
b.) jest biała ?
2)Gramy w texas holdem. Wiemy ze gracz podbija tylko AA,KK,QQ . Na flopie spada A39. Jakie jest prawdopodobienstwo ze gracz ma 3 asy?
1) Rozumiem ze skoro wiemy, ze wylosujemy 5 kul bialych to jest to rownowazne zadaniu ze losujemy najpierw 5 kul bialych a potem ta nasza kule? Czy moze po prostu 1/2 bo losujemy te kule dopiero pozniej?
2) \(\displaystyle{ \frac{{3 \choose 2}}{{3 \choose 2} +2{4 \choose 2}} = 1/5}\)
Czy moze po prostu 1/3 bo to nie wplywa?
Losujemy jedną kule i odkładamy ją do innego pudełka, później losujemy jeszcze 5 kul i wszystkie pięć są białe.
Pytanie: Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że kula wylosowana jako pierwsza (odłożona do pudełka)
a.) jest czarna
b.) jest biała ?
2)Gramy w texas holdem. Wiemy ze gracz podbija tylko AA,KK,QQ . Na flopie spada A39. Jakie jest prawdopodobienstwo ze gracz ma 3 asy?
1) Rozumiem ze skoro wiemy, ze wylosujemy 5 kul bialych to jest to rownowazne zadaniu ze losujemy najpierw 5 kul bialych a potem ta nasza kule? Czy moze po prostu 1/2 bo losujemy te kule dopiero pozniej?
2) \(\displaystyle{ \frac{{3 \choose 2}}{{3 \choose 2} +2{4 \choose 2}} = 1/5}\)
Czy moze po prostu 1/3 bo to nie wplywa?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, o 22:33 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
W zadaniu drugim chodzi o to: jakie jest prawdopodobienstwo ze AS ktory lezy na flopie daje graczowi trojke ASOW czyli ze gracz trzyma AA na rece.
A co sadzisz o 1 zad?
A co sadzisz o 1 zad?
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
No dobra, teraz czaję.
Pytanie podstawowe jeszcze: czy z pozycji gracza to obserwujemy czy z pozycji widza? Bo jeśli z pozycji gracza to mamy jeszcze wiedzę o dwóch kartach.
Tak czy siak zadanie sprowadza się do tego, aby policzyć dwie rzeczy;
1) Na ile sposob z 49 kart możemy dać graczowi 2 dowolne karty
2) To samo tylko już nie dowolne karty tylko asy ( pamiętając , że asów mamy już tylko trzy do wyboru)
No to zostaje nam do dyspozycji 49 kart ( zakładając , że gramy na jedną talię) . Nie jest ważne ilu mamy zawodników.Na flopie spada A39
Pytanie podstawowe jeszcze: czy z pozycji gracza to obserwujemy czy z pozycji widza? Bo jeśli z pozycji gracza to mamy jeszcze wiedzę o dwóch kartach.
Tak czy siak zadanie sprowadza się do tego, aby policzyć dwie rzeczy;
1) Na ile sposob z 49 kart możemy dać graczowi 2 dowolne karty
2) To samo tylko już nie dowolne karty tylko asy ( pamiętając , że asów mamy już tylko trzy do wyboru)
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
ee 49 kart? My zakladamy ze on podbija TYLKO AA,KK,QQ i to jest nasz zbior.
Wiec imo to bedzie tak :\(\displaystyle{ \frac{{3 \choose 2}}{{3 \choose 2} +2{4 \choose 2}} = 1/5}\)
Czemu ? Jak czesto on dostanie Asy czyli ilosc kombinacji asow/omege.
Aha w rozdaniu jestesmy tylko MY i gracz.(W sensie na flopie)
Tylko wlasnie problemem jest to co ty napisales o tym z jakiej perspektywy widzimy to rozdanie?
Wydaje mi sie ze to co policzylem jest z perspektywy NASZEJ. A jak bedzie wygladalo z innej perspektywy?
Z jego perspektywy jest to 1/3?
Nie ma tutaj znaczenia ze flop wypada po losowaniu kart gracza i flop nie ma zadnego znaczenia?:D
Wiec imo to bedzie tak :\(\displaystyle{ \frac{{3 \choose 2}}{{3 \choose 2} +2{4 \choose 2}} = 1/5}\)
Czemu ? Jak czesto on dostanie Asy czyli ilosc kombinacji asow/omege.
Aha w rozdaniu jestesmy tylko MY i gracz.(W sensie na flopie)
Tylko wlasnie problemem jest to co ty napisales o tym z jakiej perspektywy widzimy to rozdanie?
Wydaje mi sie ze to co policzylem jest z perspektywy NASZEJ. A jak bedzie wygladalo z innej perspektywy?
Z jego perspektywy jest to 1/3?
Nie ma tutaj znaczenia ze flop wypada po losowaniu kart gracza i flop nie ma zadnego znaczenia?:D
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
Ale jak to podbija ? Podaj pełną treść zadania, bo już tracę cierpliwość czytając te Twoje bzdury.My zakladamy ze on podbija TYLKO AA,KK,QQ i to jest nasz zbior.
Jesli tak to juz Ci podalem odpowiedzW zadaniu drugim chodzi o to: jakie jest prawdopodobienstwo ze AS ktory lezy na flopie daje graczowi trojke ASOW czyli ze gracz trzyma AA na rece.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
1. Gracz ABC podbija rece oznacza ze w trakcie licytacji stawia zaklad.
Wiec Gracz ABC podbija przed flopem tylko rece : AA,KK,QQ. Zostaje sprawdzony przez gracza XYZ przed flopem. Nie ma innych zawodnikow. Na flopie spadaja A39. Jakie jest prawdopodobienstwo ze gracz ABC trzyma AA na rece? Sry ale juz prosciej nie umiem. Jesli nie grales nigdy w texas holdem to chyba nie zrozumiesz:)
Wiec Gracz ABC podbija przed flopem tylko rece : AA,KK,QQ. Zostaje sprawdzony przez gracza XYZ przed flopem. Nie ma innych zawodnikow. Na flopie spadaja A39. Jakie jest prawdopodobienstwo ze gracz ABC trzyma AA na rece? Sry ale juz prosciej nie umiem. Jesli nie grales nigdy w texas holdem to chyba nie zrozumiesz:)
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
to wiem. I nie mówi się, że ktoś "podbija ręce" jak już co. Ale podbija , ok.1. Gracz ABC podbija rece oznacza ze w trakcie licytacji stawia zaklad.
No gram cały czas.Jesli nie grales nigdy w texas holdem to chyba nie zrozumiesz:)
No skoro podbił przed flopem to mogl mieć tylko trzy mozliwosci. I to jest nasza omega. Trzy. Zdarzenie sprzyjające: ma parę asow. Czyli mozliwość mamy jedną.Wiec Gracz ABC podbija przed flopem tylko rece : AA,KK,QQ. Zostaje sprawdzony przez gracza XYZ przed flopem. Nie ma innych zawodnikow. Na flopie spadaja A39. Jakie jest prawdopodobienstwo ze gracz ABC trzyma AA na rece? Sry ale juz prosciej nie umiem
Zatem pstwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) .
To czy jestesmy graczem czy nie ma znaczenie. Dlaczego? Bo jeśli my mamy parę asów na ręce i po flopie mamy już trojke asów to gość nie moze miec dwoch asow ( jesli gramy na jedną talię). Wtedy pstwo jest zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
Ale przeciez liczba kombinacji wybrania dwoch asow ze zbioru trzech asow (bo wiemy ze jeden spadnie na flopie) wynosi \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\)
Z krolami natomiast \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\) , jak rowniez z damami \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\).
W ogole nie korzystasz z informacji ze na flopie spadnie As,ktora imo trzeba uwzglednic gdyz ogranicza to liczbe kombinacji asow trzymanych przez gracza ABC. Twoje obliczenia bylyby dobre gdyby nie ta informacja, moim zdaniem :>
Z krolami natomiast \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\) , jak rowniez z damami \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\).
W ogole nie korzystasz z informacji ze na flopie spadnie As,ktora imo trzeba uwzglednic gdyz ogranicza to liczbe kombinacji asow trzymanych przez gracza ABC. Twoje obliczenia bylyby dobre gdyby nie ta informacja, moim zdaniem :>
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
No , a po co mi to wiedzieć?
Inaczej. Z omegą się zgadzasz czy nie? Podbił więc mamy tylko te trzy możliwości. Tak czy nie? Kolory nie mają tutaj żadnego znaczenia
Inaczej. Z omegą się zgadzasz czy nie? Podbił więc mamy tylko te trzy możliwości. Tak czy nie? Kolory nie mają tutaj żadnego znaczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
Tzn jesli bym uznal ze ten flop nie ma znaczenia bo wystapi po wylosowaniu kart to policzylbym to tak(mianownik omega ofc):
\(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 2} }{3* {4 \choose 2} }}\)= 1/3 i dostalbym taki sam wynik. Z twojej omegi nie policzymy prawdopodobienstwa, jesli uznamy ze liczba kombinacji wylosowania asow jest zredukowana przez flop, ktory zawiera asa. Caly problem w tym zadaniu mam z tym , czy uznac spadniecie asa na flopie jako zdarzenie majace wplyw na karty ktore posiada gracz ABC
-- 13 mar 2011, o 16:53 --
w zadaniu nr 1 jest ten sam problem. Czy wylosowanie bialych kul pozniej ma wplyw na wylosowana wczesniej kule?
\(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 2} }{3* {4 \choose 2} }}\)= 1/3 i dostalbym taki sam wynik. Z twojej omegi nie policzymy prawdopodobienstwa, jesli uznamy ze liczba kombinacji wylosowania asow jest zredukowana przez flop, ktory zawiera asa. Caly problem w tym zadaniu mam z tym , czy uznac spadniecie asa na flopie jako zdarzenie majace wplyw na karty ktore posiada gracz ABC
-- 13 mar 2011, o 16:53 --
w zadaniu nr 1 jest ten sam problem. Czy wylosowanie bialych kul pozniej ma wplyw na wylosowana wczesniej kule?
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
A jakie znaczenie ma ten flop? Podbił przecież przed flopem. Ten as po flopie ma tylko znaczenie jeśli my mamy dwa asy? Dlaczego? Tlumaczylem juz
2 proste zadania z prawdopodobienstwa
jest \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jesli nie mamy dwóch asów.