Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Post autor: Pulpecik »

Rzucamu trzy razy moneta. Prawdopodobienstwo wyrzucenia dokladnie jednego orla wynosi?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Post autor: silvaran »

Ile masz wszystkich możliwych kombinacji przy 3 rzutach? Ile jest tych sprzyjających? Możesz nawet w tym przypadku policzyć na palcach
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ \frac{3}{6}}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Post autor: silvaran »

Niestety źle. Dlaczego taką odpowiedź napisałaś?
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Post autor: Pulpecik »

trzy razy rzucamym,a moze wyjsc reszka albo orzel...
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia jednego orła.

Post autor: silvaran »

W pierwszym rzucie może wypaść orzeł albo reszka. Dwie możliwości. W drugim podobnie, w trzecim również. Czyli wszystkich zdarzeń będzie \(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot 2}\).
A te które są nam potrzebne to:
\(\displaystyle{ ORR \\
ROR\\
RRO}\)
ODPOWIEDZ