ZAD 1
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy
a) dwie bez zwracania
b) dwie ze zwracaniem
Oblicz prawdopodobieństwo, że ich suma jest liczbą parzystą ...
ZAD 2
Jekie jest prawdopodobieństwo, ze spośród 7 przypadkowo spotkanych osób co najmniej 2 urodziły sie w tym samym dniu tygodnia ???
Ze zbioru liczb ....
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Ze zbioru liczb ....
Zadanie 1
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={9\choose 2}=36}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 2}+{5\choose 2}=6+10=16}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{16}{36}=\frac{4}{9}}\)
b)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=9^2=81}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=4^2+5^2=16+25=41}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{41}{81}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=7^7=823543}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=7!=5040}\)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{5040}{823543}=\frac{720}{117649}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{720}{117649}=\frac{116929}{117649}}\)
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={9\choose 2}=36}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 2}+{5\choose 2}=6+10=16}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{16}{36}=\frac{4}{9}}\)
b)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=9^2=81}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=4^2+5^2=16+25=41}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{41}{81}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=7^7=823543}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=7!=5040}\)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{5040}{823543}=\frac{720}{117649}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{720}{117649}=\frac{116929}{117649}}\)