Jakie jest prawdopodobienstwo -uzasadnij

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

Jakie jest prawdopodobienstwo -uzasadnij

Post autor: nice88 »

1) w pudelku zmieszano 30 ziarenek fasoli, 20 ziarenek ciecierzycy i 50 ziarenek grochu.

a) losujemy jedno ziarenko. jakie jest prawdopodobienstwo wylsowania ziarenka ciecierzycy
b) jako pierwsze wylosowano ziarenko fasoli. jakie jest prawdopodobienstwo, ze drugim wylosowanym ziarenkiem nie bedzie ziarenko fasoLI?
c) z pudelka usunieto po 10% ziarenke kazdego rodzaju. jakie jest terAZ prawdOpodobienstwo wylosowania ziarenka fasoli?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Jakie jest prawdopodobienstwo -uzasadnij

Post autor: sushi »

razem jest 100 ziarenek
a) P(A)= 20/100
b) wylosowano z. fasoli cyli zostało jeszcze 29 fasoli 70 pozostałych =99 wszystkich
P(B)= 70/99
c) usunieto po 10 % CZYLI 27F, 18 C, 45G- RAZEM 90 SZTUK
P(C)= 27/90
ODPOWIEDZ