Oblicz prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: 54321 »

Ze zbioru Z={-3,-2,-1,0,1} losujemy jedną liczbę. Wylosowana liczba jest równa współczynnikowi c we wzorze funkcji f(x)=\(\displaystyle{ x^{2}+x+c}\) Oblicz prawdopodobieństwo tego że otrzymana liczba w ten sposób
a) dla argumentu -2 przyjmuje wartość dodatnią
b) nie ma miejsc zerowych
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Analogicznie jak w poprzednim zadaniu określ jakie wartości może mieć liczba c aby były spełnione warunki dla kolejnych przykładów.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: 54321 »

do podpunktu a) narysowałem sobie to i mi wyszło że c może być -3 lub -2 lub -1 obliczyłem moc przestrzeni C i mi wyszło 3 a moc przestrzeni omegi wyszło mi 5 z czego prawdopodobieństwo wyszło mi 0,6 dobrze ? a podpunkt b nie wiem jak zrobić może jeszcze jakaś wskazówka byś mi dał
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: mat_61 »

a)
Wartość funkcji dla x=-2 wynosi:

\(\displaystyle{ f(-2)=4-2+c=2+c}\)

Zgodnie z treścią zadania:

\(\displaystyle{ f(-2)>0 \Rightarrow 2+c>0}\)

Jakie muszą być wartości c żeby spełniony był powyższy warunek

b)
Kiedy funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych (jej wykres nie przecina osi OX)?
ODPOWIEDZ