losy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
esberitox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

losy

Post autor: esberitox »

Wśród 10 losów na loterii jeden los wygrywa 6 zł, cztery losy wygrywają po 2 zł, a pozostałe losy są puste. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując 3 losy wygrywamy dokładnie 6 zł ?
Krecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 paź 2006, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Iławy
Podziękował: 10 razy

losy

Post autor: Krecik »

\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}}= V_{10}^{3}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}}=V_{1}^{1}*V_{5}^{2}+V_{4}^{3}}\)
esberitox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

losy

Post autor: esberitox »

czyli jaka ostateczna odp
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

losy

Post autor: doliva »

Wg moich wyliczeń:

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1 (4 5) + 24}{8 9 10} = \frac{48}{720} = \frac{1}{15}}\)

Pozdrawiam
esberitox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

losy

Post autor: esberitox »

dalem ci punkt chociaz zle zrobiles prawidalowa odp to 7/60
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

losy

Post autor: d(-_-)b »

nie rozumiem czemu uzywacie wariacji , to jest czysta kombinacja

\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={10\choose 3}=120}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 3}+{5\choose 2}=4+10=14}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\)
Krecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 paź 2006, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Iławy
Podziękował: 10 razy

losy

Post autor: Krecik »

Fakt trochęsięz tą wariacją przeliczyłem;)
ODPOWIEDZ