prawdopodobienstwo - losowanie kart z talii

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Berni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2004, o 20:06

prawdopodobienstwo - losowanie kart z talii

Post autor: Berni »

Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Oblicz prawdopodobienstwa zdarzeń:
A - wylosujemy dokladnie 1 asa,
B - wylosujemy co najwyzej 1 asa,
C - wylosujemy co najmniej 1 asa,
D - wylosujemy co najmniej 3 króle,
E - wylosujemy dokladnie 2 asy i nie wylosujemy dziewiatki.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

prawdopodobienstwo - losowanie kart z talii

Post autor: marshal »

ehh
staraj sie umieszczac konkretne tematy (ten poprawilem) i prosze umieszczaj posty w odpowiednich dzialach (ten przenioslem)

co do twojego zadania

a)
kombinacje wylosowania jednego asa (4 po 1)
kombinacje wylosowania trzech kart roznych od asa (48 po 3)
kombinacje wylosowania czterech dowolnych kart (52 po 4)
czuli prawdopodobienstwo zdarzenia wynosi:

[(4 po 1)*(48 po 3)]/(52 po 4)

podobnie z reszta zadan
(jezeli masz np warunek "conajwyzej" to sumujesz prawdopododobienstwa wszystkich mozliwosci - czyli jak np w b przypadek gdy losujesz 4 karty inne niz as i przypadek gdy losujesz 1 as i 3 inne karty)
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

prawdopodobienstwo - losowanie kart z talii

Post autor: Yavien »

Dodam jeszcze, ze warunek "co najmniej jedno" najlepiej rozic przez zdarzenie przeciwne "nie bedzie zadnego" - tak jest zwykle latwiej
Prawdopodobienstwa tych zdarzen:
P(A) = 69184/270725 = 0,255550836

P(B) = 263764/270725 = 0,974287561

P(C) = 15229/54145 = 0,281263275

P(D) = 192/270725 = 0,000709207

P(E) = 2162/270725 = 0,007985964
ODPOWIEDZ