A jak można obliczyć prawdopodobieństwo na przedziale w przypadku ciągłej dystrybuanty? I jak zrobić to z limesami w przypadku nieciągłej? Np. tutaj:
\(\displaystyle{ F(t)= egin{cases} 0 dla t<0 \ frac t6 dla t in [0,1) \ frac14 dla t in [1,2) \ frac t8 dla t in [2,8) \ 1 dla t ge 8 end{cases}
P(1 le X le 4)=?}\)
Wylicznie prawdopodobieństwa na przedziale z dystrybuanty
Wylicznie prawdopodobieństwa na przedziale z dystrybuanty
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 15:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. poprawa zapisu
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. poprawa zapisu
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wylicznie prawdopodobieństwa na przedziale z dystrybuanty
\(\displaystyle{ P(1 \le X \le 4)=F(4)-F(1).}\) W tym przypadku granicami nie ma się co przejmować. Zresztą są one łatwe do wyznaczenia, zważywszy na fakt, że w punktach skokowych dystrybuanta jest lewostronnie ciągła.