Bardzo proste pytanie odnosnie losowania 2 kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mug-gu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 sty 2011, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Bardzo proste pytanie odnosnie losowania 2 kul

Post autor: Mug-gu »

Załóżmy, że w urnie jest X kul koloru białego i Y kul koloru czarnego. Losujemy kule ze zwracaniem. Także niezmiennie, przy każdym losowaniu, prawdopodobieństwa wylosowania kuli białej i czarnej, to:

\(\displaystyle{ \alpha = p(b)=\frac{X}{X+Y}\\
1- \alpha = p(cz)=\frac{Y}{X+Y}}\)


Pytanie to: ile wynosi prawdopodobieństwo wylosowania 2 różnych kul? Czy jest to:

\(\displaystyle{ p(different) = 2\alpha(1-\alpha)}\)

Czy też:
\(\displaystyle{ p(different) = \alpha(1-\alpha)}\)

?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2011, o 13:08 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Bardzo proste pytanie odnosnie losowania 2 kul

Post autor: xiikzodz »

\(\displaystyle{ 2\alpha(1-\alpha)}\)
Mug-gu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 sty 2011, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Bardzo proste pytanie odnosnie losowania 2 kul

Post autor: Mug-gu »

xiikzodz pisze:\(\displaystyle{ 2\alpha(1-\alpha)}\)
A gdyby było tak: "Istnieje maszyna zapalająca dwie żarówki, czerwoną i zieloną. Żarówki nie mogą zgasnąć i nie mogą zapalić się jednocześnie. Średni czas, przez jaki palą się żarówki, to odpowiednio p i 1-p. Są to więc prawdopodobieństwa, że któraś żarówka jest zapalona (?). Informacja o tym która żarówka jest aktualnie zapalona, jest niedostępna. Pytanie: Jakie jest prawdopodobieństwo 'cyklu', tj. że zapalenie żarówek zmieni się dwukrotnie, tj. że po zmianie wróci do stanu wyjściowego".
ODPOWIEDZ