dowód z prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
dowód z prawdopodobieństwa
Udowodnij, że \(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C)=P(A/B \cap C)P(B/C)P(C)}\)
Prosze o wytłumczenie tego przykładu, gdyż nie bardzo wiem jak mam to rozwinąc i udowodnic.
Z gory dziekuje
Prosze o wytłumczenie tego przykładu, gdyż nie bardzo wiem jak mam to rozwinąc i udowodnic.
Z gory dziekuje
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
dowód z prawdopodobieństwa
Kreski powinny być pionowe, bo chodzi o prawdopodobieństwo warunkowe. Wskazówka - do zwinięcia prawej strony zastosuj dwukrotnie definicję prawdopodobieństwa warunkowego:
\(\displaystyle{ P(X|Y)=\frac{P(X\cap Y)}{P(Y)}}\)
Q.
\(\displaystyle{ P(X|Y)=\frac{P(X\cap Y)}{P(Y)}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
dowód z prawdopodobieństwa
Podstawiłam to tak no i nie wiem o zle robie, bo mi nie wychodzi:
\(\displaystyle{ P( \frac{(A \cap B)}{(B)} \cap C) P( \frac{(B) \cap (C)}{(C)}) P(C)}\)
\(\displaystyle{ P( \frac{A \cdot B}{A} \cap C ) P( \frac{B \cdot C}{C}) P(C)}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap C) P(B) P(C)}\)
\(\displaystyle{ P( \frac{(A \cap B)}{(B)} \cap C) P( \frac{(B) \cap (C)}{(C)}) P(C)}\)
\(\displaystyle{ P( \frac{A \cdot B}{A} \cap C ) P( \frac{B \cdot C}{C}) P(C)}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap C) P(B) P(C)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
dowód z prawdopodobieństwa
To co napisałaś nie ma żadnego sensu. Przyjrzyj się jeszcze raz uważnie definicji prawdopodobieństwa warunkowego i odpowiedz najpierw na pytanie - ile jest równe \(\displaystyle{ P(B|C)}\) ?
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
dowód z prawdopodobieństwa
No to to moim zdaniem jest tak:
\(\displaystyle{ \frac{P(B \cap C)}{(C)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P(B \cap C)}{(C)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
dowód z prawdopodobieństwa
Nie, ten napis jest zupełnie bez sensu. Przyjrzyj się definicji prawdopodobieństwa warunkowego bardzo, bardzo uważnie.nefretete91 pisze:\(\displaystyle{ \frac{P(B \cap C)}{(C)}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
dowód z prawdopodobieństwa
nie mam juz pomyslu innego, mam nadzieje, ze chodzi o to P ktorego nie bylo
\(\displaystyle{ \frac{P(B \cap C)}{P(C)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P(B \cap C)}{P(C)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
dowód z prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B \cap C)}{P(B \cap C)}}\)-- 3 mar 2011, o 00:27 --czyli teraz jak to podstawie to wszystko mi sie skroci i zostanie mi
\(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C)}\)
czyli to co mam po lewej stronie
dziekuje
\(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C)}\)
czyli to co mam po lewej stronie
dziekuje