wektory losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Euklides
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 28 maja 2007, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy

wektory losowe

Post autor: Euklides »

Witam ! bardzo potrzebuje waszej pomocy w rozwiązaniu tych oto niżej zadań .

\(\displaystyle{ 1.}\)
Wektor losowy (X,Y) ma rozkład o gęstości:
\(\displaystyle{ f(x,y) = \begin{cases} cx^{2}y , x^{2} \le y \le 1 \\ 0, poza \end{cases}}\)
Wyznaczyć wartość stałej \(\displaystyle{ c}\) oraz \(\displaystyle{ P[X \ge Y]}\)

\(\displaystyle{ 2.}\)
Wektor losowy (X,Y) ma rozkład o gęstości:
\(\displaystyle{ f(x,y) = \begin{cases} \frac{3}{16}(4-2x-y), x > 0, y > 0, 2x + y < 4 \\ 0, poza \end{cases}}\)
Wyznaczyć dystrybuantę wektora (X,Y) oraz rozkład warunkowy Y względem X.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

wektory losowe

Post autor: Kamil_B »

W którym miejscu masz konkretnie problem ?
Wiesz jakie warunki musi spełniać gęstość ? Wiesz jak się wyznacza rozkłądy warunkowe ?
ODPOWIEDZ